GVG

Professor leiderschap Jesse Segers: "Overmars ontslaan lijkt enige wat Antwerp kan doen om vertrouwen te herstellen"

De excuses die voetbalclub Antwerp gisteren aanbood in verband met de aanstelling van Marc Overmars als technisch directeur zijn onvoldoende om het vertrouwen te herstellen. Dat vindt professor leiderschap Jesse Segers. "De enige manier om dit op te lossen, is afscheid nemen van Overmars", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Antwerp heeft zijn excuses aangeboden voor de slechte communicatie, maar daar draait het hier niet om. Het probleem is hier niet de communicatie, maar de aanstelling van Overmars zelf", zegt Jesse Segers, professor leiderschap en rector van het Sioo, het Interuniversitair Centrum voor Organisatie- en Veranderkunde in Nederland. 

Enkele dagen geleden stelde Antwerp Marc Overmars aan als technisch directeur. Overmars is een grote naam in het Nederlandse voetbal. Na zijn voetbalcarrière bij onder meer Ajax en Arsenal ging hij aan slag als directeur voetbalzaken bij Ajax. Daar werkte hij tien jaar, maar hij verliet de ploeg in februari nadat hij in opspraak was gekomen wegens grensoverschrijdend gedrag. Er loopt nog een onderzoek naar de zaak.

Dat Overmars zo snel opnieuw een topfunctie krijgt bij een voetbalploeg, valt bij veel mensen in de voetbalwereld en daarbuiten niet in goede aarde. Gisteren lieten enkele sponsors weten dat ze de samenwerking met Antwerp stopzetten. Daarop bood Antwerp zijn excuses aan. De club blijft achter de beslissing staan dat ze Overmars aangeworven hebben, maar ze excuseren zich dat ze daarover niet goed hebben gecommuniceerd. Volgens Segers getuigt dat van weinig inzicht. 

Het vertrouwen dat hier geschaad is, is het integriteitsvertrouwen en niet het vertrouwen in de competentie om te communiceren. 

Jesse Segers, professor leiderschap

"Het vertrouwen dat hier geschaad is, is het integriteitsvertrouwen en niet het vertrouwen in de competentie om te communiceren. Het gaat over welke waarden en normen Antwerp uitstraalt. En als het daar foutloopt, is dat niet zomaar te herstellen met excuses", zegt hij. 

"De manier om integriteitsvertrouwen te herstellen, is door nieuw gedrag te tonen en dat gedurende lange tijd en consistent. Dan nog zie je dat het vertrouwen niet meer op het originele niveau geraakt. Het is een litteken dat blijft."

Segers maakt de vergelijking met wielrenner Lance Armstrong. "Hij zei dat iedereen doping nam in de tijd dat hij renner was, maar dat was het probleem niet dat we als maatschappij hadden met Lance Armstrong. Het ging erover dat hij gelogen had tegen al die dopingagentschappen, zelfs onder ede."

Lance Armstrong heeft lange tijd ontkend dat hij doping gebruikte.

"Ook bij dieselgate gebruikte Volkswagen een gelijkaardig excuus. De autobouwer zei dat geen enkele constructeur in staat was om zulke zuinige motoren te maken. Maar daar waren wij niet kwaad om. Wij waren als maatschappij kwaad over het feit dat ze de maatschappij en de overheid hebben opgelicht."

"De enige oplossing is om afscheid te nemen van Overmars, hoe juridisch ingewikkeld dat ongetwijfeld ook zal zijn", zegt Segers. Daarnaast raadt hij de club ook aan om nog iets extra's te doen. 

"Iets dat een uiting is van het nieuwe gedrag dat we willen zien, namelijk dat je zeer gevoelig bent voor de waarden en normen in de maatschappij. Ze hebben nu al twee vrouwen in de raad van bestuur, maar dat zijn familieleden. Ze zouden daar een extern vrouwelijk bestuurslid kunnen aan toevoegen. Dat zou al meer hoop geven dat ze zelfinzicht hebben."

Beluister hier het gesprek met professor leiderschap Jesse Segers in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen