IMAGO/Gribaudi/ImagePhoto

Italië wéér niet naar WK-Voetbal, hoe zwaar komt dit aan bij de Italiaan?

Italië is in rouw. Voor de tweede opeenvolgende keer is de nationale voetbalploeg er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK-voetbal. "Al merk je nu wel dat de Italianen - met alles wat er nog in de wereld gebeurt - dit sportieve drama iets beter kunnen relativeren dan vier jaar geleden", zegt Italië-correspondente Andrea Vreede vanuit Rome.

"Een vol stadion in Palermo, met uitzinnige fans die met het verstrijken van elke minuut stiller en stiller werden", zo beschrijft Andrea Vreede de noodlottige voetbalavond in de laars. Door die nederlaag zal regerend Europees kampioen Italië niet aanwezig zijn op het WK in Qatar, eind dit jaar. Het tweede wereldkampioenschap op rij dat de Italianen missen.

De voorpagina's van enkele Italiaanse sportkranten spreken boekdelen.

"Vier jaar geleden was het echt verschrikkelijk", zegt Vreede. Als Nederlandse in Italië was het voor haar dubbel zo erg, want ook Nederland kon zich toen niet plaatsen voor het eindtornooi. "Voor de Italianen was het toen ook iets waar ze niet mee vertrouwd waren, want in 1958 was het de laatste keer dat ze er niet bij waren op een WK. 

Eigenlijk gaan we hier een beetje van de hemel naar de hel, want tussen de twee niet-kwalificaties voor een WK werd Italië wel nog Europees kampioen. De Italiaanse bondscoach had het over een overgang van de grootste victorie naar de ergste tragedie."

Ook in eigen land wordt het voor veel Belgen met Italiaanse roots een baaldag. "Ik was blij dat ik gisteravond aan het werk was en niet veel van de wedstrijd kon zien", vertelt Gabriele Di Giacinto op Studio Brussel. Voor hem kwam de uitschakeling tegen Noord-Macedonië niet geheel onverwacht. "Ik heb vooraf vijf euro ingezet op Noord-Macedonië. Toen Italië in de vorige wedstrijd tegen Zwitserland een strafschop miste in de laatste minuut, wist ik al hoe laat het was en samen met mij half Italië", zegt Di Giacinto.

Hieronder vertelt Gabriele Di Giacinto zijn verhaal. En afsluiten doet hij met een stevige vloek in het Italiaans.

Videospeler inladen...

De treurnis bij de Italianen staat in schril contrast met de vreugde bij de spelers van Noord-Macedonië. In de kleedkamer na de wedstrijd schreeuwen ze hun vreugde uit na de onverwachte overwinning.

En ook op sociale media is de Italiaanse uitschakeling een belangrijk gespreksonderwerp. Bekijk hieronder enkele populaire tweets.

Meest gelezen