Jo Van Biesbroeck: promotie bij Telenet ondanks twee fraude-onderzoeken over verleden bij Sporting Anderlecht

Bij telecombedrijf Telenet promoveert bestuurder Jo Van Biesbroeck tot voorzitter van de raad van bestuur, een van de belangrijkste zakelijke functies van het land. Hij is nochtans een van de grote namen die het federaal parket voor de rechter wil slepen over financieel gesjoemel in het Belgische voetbal én werd eerder ook in verdenking gesteld wegens mogelijke onregelmatigheden bij de verkoop van Sporting Anderlecht aan Marc Coucke in 2017.

Telenet maakte donderdagavond bekend dat Van Biesbroeck (65), die al lid van de raad van bestuur is, binnenkort Bert De Graeve opvolgt als voorzitter van die toezichthoudende raad. Dat zal normaal gezien wel maar hoogstens voor een jaartje zijn. Het telecombedrijf heeft Dirk Van den Berghe (ex-Delhaize en ex-Walmart) aangetrokken als bestuurder, met het plan om hem na een overgangsperiode tot de definitieve voorzitter te benoemen.

De promotie van Van Biesbroeck is hoe dan ook opmerkelijk, omdat hij recentelijk in opspraak kwam in niet een, maar twee gerechtelijke procedures over zijn verleden bij voetbalclub Sporting Anderlecht.

1. “Propere Handen”

De Leuvenaar was viereneenhalf jaar lang (september 2015 – maart 2020) de zakelijke leider bij paars-wit, eerst als operationeel directeur en daarna als CEO. Twee maanden geleden was hij een van de grote namen die het federaal parket voor de rechter wil brengen in de zaak “Propere Handen” of “Operatie Zero”. Dat is het gerechtelijk onderzoek dat eind 2017 opgestart werd naar financiële wanpraktijken in het Belgische voetbal.

Van Biesbroeck wordt officieel verdacht van valsheid in geschrifte. Of hij naar de strafrechter moet, is nog geen uitgemaakte zaak, want de procedure kan nog lang aanslepen.

2. Verkoop Anderlecht

Het parket wil Van Biesbroeck, samen met voormalig eigenaar Roger Vanden Stock en voormalig manager Herman Van Holsbeeck, ook vervolgen voor mogelijk gesjoemel bij de verkoop van Sporting Anderlecht aan Marc Coucke in 2017, zo raakte vorig najaar bekend.

Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Net als in de zaak Propere Handen is het onderzoek afgerond en vond het parket voldoende aanwijzingen voor een inverdenkingstelling, maar is de verdere procedure nog lopende. De Brusselse raadkamer moet beslissen of het trio doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank, maar er is daarvoor nog geen datum vastgelegd.

“Ik laat het gerecht rustig zijn werk doen en wacht af wat het onderzoek uitwijst”, reageerde Van Biesbroeck vorig najaar bij Het Laatste Nieuws.

Van Biesbroeck gold in zijn Anderlecht-periode als de vertrouweling van AB InBev-grootaandeelhouder Alexandre Van Damme, toen ook een grote aandeelhouder van paars-wit. Voor Van Biesbroeck aan de slag ging bij de Brusselse club, was hij een van de topdirecteurs bij de biergigant.

Na de verkoop van de club aan Marc Coucke, bleef hij op post. Maar in 2020 kwam het toch tot een definitieve breuk. Van Biesbroeck moest in de lente van dat jaar als CEO verrassend plaats ruimen voor Karel Van Eetvelt, die er intussen ook niet meer werkt, en verkocht enkele maanden later ook al zijn aandelen in de club, simultaan met Van Damme.

(lb)

Meer