Vijfde sponsor al die (voorlopig) samenwerking met Antwerp stopzet: “Maatschappelijke rol te vervullen”

Vijf sponsors en een partner zijn er ondertussen afgehaakt. Na VINCI Energies laat nu ook Xior weten dat het zeker tot eind dit seizoen niet meer te zien zal zijn op de LED-boarding langs het veld en dat het haar loge op de Bosuil niet meer zal gebruiken.

ybw, debn

LEES OOK. Houdt Antwerp straks nog sponsors over na aanstelling Overmars? “Er zullen er nog volgen”

Eerder deze week raakte al bekend dat Select Group, Descroes en Federale Verzekering hun sponsorcontract na dit seizoen niet verlengen vanwege de aanstelling van sportief directeur Marc Overmars. Ook partner ZNA (de Antwerpse ziekenhuisgroep) zette de samenwerking met Antwerp on hold. Vrijdagochtend volgde VINCI Energies dat voorbeeld. Ook 6D Nutrition liet verstaan te willen volgen, maar dat is voorlopig nog niet officieel gemaakt.

Ondertussen laat ook studentenhuisvestingsmaatschappij Xior weten dat het de samenwerking voor dit seizoen stopzet. “Wij hebben als bedrijf een maatschappelijke rol te vervullen. De aanstelling van Overmars strookt helemaal niet met onze waarden en ook het gebrek aan communicatie stootte ons tegen de borst. Met Xior willen we net inclusie en gelijkheid uitstralen. Dat is meer dan normaal ook als 15.000 studenten een kamer huren bij ons. Wij moeten een voorbeeld stellen naar hen”, klinkt het.

Ook wil het bedrijf niet meer zichtbaar zijn op de LED-boarding. Die zendtijd wil het geven aan organisaties als Sensoa en PUNT.vzw, die zich inzetten voor maatschappelijke kwesties. “Antwerp onthaalde dit initiatief positief.” Na verder contact met de club stelde Xior ook enkele voorwaarden om nog in zee te gaan met The Great Old. “We willen dat de club een charter ondertekent waarin integriteit naar voren komt, maar we willen ook dat het werk maakt van een dame in de raad van bestuur. Afhankelijk van het realiseren van de gestelde voorwaarden en na overleg met de club, zullen wij de beslissing voor verder engagement in beraad houden.”

VINCI Energies

Eerder trok VINCI Energies zich vrijdag, na de aanstelling van Marc Overmars als directeur voetbalzaken, terug als partner van Antwerp. “Als inclusief en divers bedrijf keuren wij het gedrag van meneer Overmars ten stelligste af”, zegt CEO Marc Lemaire. “Iedereen verdient een tweede kans. Alleen komt die in het geval van Marc Overmars veel te snel voor ons. Voor alle duidelijkheid: ik besef dat wij als sponsor niks te zeggen hebben over de sportieve beslissingen die de club neemt. Ik kan alleen maar zeggen dat wij het op dit moment als bedrijf niet meer kunnen maken om met Antwerp geassocieerd te worden.”

Concreet heeft VINCI Energies gevraagd om niet meer zichtbaar te zijn op de LED-boarding in het stadion. Ook de loge die het bedrijf op de Bosuil heeft, zal voor de rest van het seizoen leeg blijven. In juni had het bedrijf een jobdag op de Bosuil gepland, ook die wordt geannuleerd.

Voor volgend seizoen wil het bedrijf het gesprek met de club wel nog aangaan. “We zijn al jarenlang sponsor van Antwerp. In normale omstandigheden duurt dat gesprek dan ook niet langer dan tien minuten. Dat zal nu anders zijn. Ik ga daar geen harde voorwaarden op tafel leggen – we willen dit discreet bespreken”, besluit Lemaire.

LEES OOK. Antwerp reageert na drie dagen op controverse rond Overmars: “Fouten gemaakt in onze communicatie”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL