© atv

Werkstraf voor ziekenhuismedewerkster die adressen opzocht voor drugsmaffia, vermeende opdrachtgevers vrijgesproken

Antwerpen -

In Antwerpen is vrijdag voor het eerst een vonnis uitgesproken in een dossier dat voortkomt uit Operatie Sky. Ziekenhuismedewerkster Femke G. kreeg een werkstraf, drie andere verdachten werden vrijgesproken.

De zaak tegen de jonge onthaalmedewerkster Femke G. is de eerste in een reeks corruptiezaken die voortvloeien uit het kraken van de criminele chatapplicatie Sky ECC. Tijdens de zogenaamde “live fase” van Operatie Sky kon de federale politie in real time meelezen met de chatgesprekken van criminelen. 

Zo ontdekten de speurders een groepschat waarin de gebruikers Python, Quick en Flip bespreken hoe ze havenarbeiders kunnen benaderen om hen te betrekken bij het binnentrekken van ladingen cocaïne. “In de groepschat wordt gesproken over een onthaalmedewerkster in een ziekenhuis, die toegang zou hebben tot het rijksregister”, aldus de openbare aanklager. “Er worden ook foto’s van Whatsappgesprekken gedeeld. Op een van die foto’s is de naam van Femke G. te zien.”

G. zou de adresgegevens van een Antwerpse havenarbeider hebben opgezocht op vraag van Jesse A. uit Zandhoven. Volgens het parket trad A. op als ronselaar voor de broers Gianni en Giorgi F., bekenden uit het drugsmilieu. Het parket wilde hen twee jaar achter de tralies.

Tegen Femke G. werd een gevangenisstraf van achttien maanden gevorderd, ronselaar Jesse A. riskeerde twee jaar. Voor een andere vermeende betrokkene, Bo G., doelman van Excelsior Rotterdam, vorderde het parket ook achttien maanden cel.

Geen bewijs tegen broers F.

De rechtbank sprak de broers F. en Bo G. vrijdag over de hele lijn vrij. Tijdens het proces hadden hun advocaten wel opgeworpen dat de processen-verbaal waaruit moest blijken dat de broers de gebruikers van bepaalde pins op Sky niet gevoegd waren in het dossier. De rechtbank oordeelde dat in het dossier op geen enkele manier duidelijk wordt hoe de pins Pyton en Quick aan respectievelijk Giorgi en Gianni gekoppeld werden door de speurders. “In die omstandigheden moeten zij vrijgesproken worden wegens gebrek aan bewijs.” Van Bo G. vond de rechtbank het niet bewezen dat hij wetens en willens betrokken was bij de criminele organisatie, op grond van die twijfel volgde ook voor hem de vrijspraak.

Bo G. (links) werd vrijgesproken, Jesse A. kreeg drie jaar cel. ©  rr

Jesse A., die bekentenissen had afgelegd, werd wel veroordeeld, hij kreeg drie jaar cel, deels met uitstel. Ziekenhuismedewerkster Femke G. moet niet naar de gevangenis, zij kreeg een werkstraf van 90 uur.

De pv’s van identificatie, die moeten aantonen hoe de speurders bepaalde verdachten aan pins van Sky ECC koppelden, zorgden ook in andere lopende rechtszaken die voortkomen uit Operatie Sky al voor vertraging. Advocaten van de vermeende gebruikers van Sky ECC vragen steevast aan het parket om met extra stukken aan te tonen hoe iemand geïdentificeerd werd. In de andere lopende rechtszaken legde het parket die stukken ook neer, met het huidig vonnis in het achterhoofd zal het dat in de toekomst allicht ook niet meer nalaten.

LEES OOK. Parket moet aantonen hoe het ‘De Algerijn’ identificeerde in dossier Operatie Sky

  (sare)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen