Jurgen Bakelants. ©  Patrick De Roo

ASSISEN. Jurgen Bakelants krijgt 30 jaar cel voor roofmoord: moeilijke jeugd en jonge leeftijd zijn verzachtende omstandigheden

De Antwerpse assisenjury heeft Jurgen Bakelants vrijdagmiddag veroordeeld tot 30 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor de roofmoord op Raymond Vantournhout op 9 februari 2018. Hij had het slachtoffer wijsgemaakt dat hij naar het Middelheimziekenhuis moest om zijn moeder op te zoeken, maar sloeg en stampte hem bewusteloos, dumpte hem in de bosjes en ging er met de Volkswagen Passat vandoor.

Maaike Floor

 

Assisen Antwerpen

Beschuldigde: Jurgen Bakelants (27)
Beschuldiging: roofmoord
Slachtoffer: Raymond Vantournhout (75)
Plaats: Populierenlaan, Stabroek
Datum: 9 februari 2018

Amper drie uur had de jury nodig om de straf te bepalen. “Jurgen Bakelants heeft schromelijk misbruik gemaakt van de goedheid van het slachtoffer. Hij gebruikte nietsontziend en zinloos geweld zonder mededogen voor het slachtoffer. Hij heeft onnoemlijk en onherstelbaar leed berokkend aan de familie van Raymond Vantournhout”, motiveerde de jury het arrest.

“Bakelants heeft narcistische en psychopate persoonlijkheidstrekken, en de psychiater en de psycholoog schatten de kans op nieuw overschrijdend gedrag hoog in. Hij heeft een indrukwekkend strafrechtelijk verleden en ook zijn detentieverloop werd getekend door incidenten en tuchtverslagen. Dus ook in de gestructureerde omgeving van de gevangenis heeft hij problemen om de regels na te leven”, oordeelde de jury.

De juryleden hielden wel rekening met zijn moeilijke jeugd en ook met zijn jonge leeftijd: Jurgen Bakelants was 23 jaar toen hij de feiten pleegde. Ze wezen er tegelijk op dat hij een minimale motivatie en bereidheid had getoond om mee te werken aan de begeleiding die er in het verleden voor hem was. Na het uitzitten van zijn straf zal Bakelants dus nog tien jaar onder toezicht komen te staan van de strafuitvoeringsrechtbank. Zo wordt hij ook als hij vrijkomt nog strikt opgevolgd en kan hij weer in de gevangenis belanden als hij zich niet aan de voorwaarden houdt.

De uitgesproken straf lag heel dicht bij de straf die advocaat-generaal Björn Backx gevorderd had: 30 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. “We mogen nooit vergeten dat hij Raymond Vantournhout op een afschuwelijke manier van het leven heeft beroofd. De maatschappij moet tegen deze man beschermd worden.” Hij zag alleen zijn moeilijke jeugd als verzachtende omstandigheid. Björn Backx tilde ook zwaar aan Bakelants’ houding na de feiten. “Hij belde niet naar de politie, maar ging een hamburger eten. Hij checkte via internet hoe het afgelopen was met het slachtoffer, hield zich schuil bij een vriend en werkte na zijn arrestatie niet mee aan het onderzoek. Ook zijn houding hier op de zitting was bij momenten ongepast. Hij heeft zijn verantwoordelijkheid nooit opgenomen, hij is vooral op zichzelf gericht. De weegschaal helt voor mij over naar het boeten en het beveiligen van onze maatschappij.”

“Proces kan keerpunt zijn”

Advocaat Sam Vlaminck had de jury gevraagd om rekening te houden met de traumatische jeugd van Bakelants. Hij pleitte ook dat de dader in se een lieve jongen is. “Er zal ernstig aan hem gewerkt moeten worden, maar ondanks de feiten heeft hij een sociaal vangnet, zijn er mensen die hem niet hebben opgeven. Dit proces kan ook voor hem een keerpunt zijn. Wij vragen u om hem niet op te geven. Geef hem een signaal dat het goed kan komen en goed moet komen.”

Na een paar dagen in een trui en een hemdje, had Jurgen Bakelants vandaag zijn kostuum weer aangetrokken. In zijn laatste woord zei hij nogmaals dat hij spijt had en dat hij ongeacht de straf aan zichzelf wilde werken.

Voorzitter Alexandra Van Kelst gaf Bakelants ook de raad om aan zichzelf te werken en zijn straf te aanvaarden. “U zal op een bepaald moment opnieuw deel kunnen uitmaken van de samenleving, maar het hangt van uzelf af wanneer dat zal zijn.”

Bakelants reageerde eerder laconiek en met een monkellachje op de uitspraak. Hij klopte met zijn hand op zijn hart en wierp een kusje naar de zaal aan de overkant, waar zijn familie de uitspraak volgde. Voor hij de zaal werd uitgeleid, stak hij ook nog twee vingers in de lucht, alsof hij tot op het laatste moment zijn cool probeerde te bewaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen