Sara Marteijn (l.) en Demi Schroevers. ©  Jan Van der Perre

Lenteweer lokt kleurenshoppers naar Meir: “Oranje, groen en vooral lila zijn in”

Het mooie weer van de afgelopen twee weken en onze bijhorende kooplust maken dat de modehandelaars deze maand weer bijna op het verkoopniveau pre-corona zitten, meldt Mode Unie. “Dat klanten met enthousiasme de kleurrijke lentecollecties kopen, toont aan dat er meer dan ooit nood is aan wat positiviteit in deze moeilijke tijden.”

Sylvia Mariën

Mode Unie, een federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, bevroeg haar leden over hun verkoopcijfers. Die zijn positief. “Modehandelaars zitten in maart eindelijk weer bijna op het pre-corona-verkoopniveau”, zegt directeur van Mode Unie Isolde Delanghe. “Dat was na vier slechte seizoenen met telkens een negatief verkoopcijfers van min dertig procent méér dan nodig voor de modesector. Want tijdens de coronapandemie hielden klanten de knip op de beurs, en ook de stijgende energieprijzen en de ongerustheid over de oorlog in Oekraïne zorgden dit jaar voor terughoudendheid bij de aankoop van nieuwe kleding.”

Maar het zonnige weer de jongste weken en het vooruitzicht van communies, trouwfeesten en andere gelegenheden, hebben duidelijk een boost gegeven. “We zien dat klanten specifiek naar felle kleuren grijpen en dat geklede mode ook opnieuw aan populariteit wint”, zegt Delanghe. “Velen zijn het beu om steeds in dezelfde sombere thuiswerkkleding te zitten. Oranje, groen en vooral lila zijn nu in.”

Kleurenshoppers op de Antwerpse Meir

Sharon Van Soest uit Wuustwezel winkelt graag met haar dochter Melissa Peeters uit Hoevenen. “Wij hebben altijd zin om te shoppen”, lachen ze. Sharon kocht een felroze rok bij Coton. “Doet mij meteen zin krijgen in de zomer.”

 ©  Jan Van der Perre

Senne Ouderits uit Mol scoorde een felblauwe Levi’s - hij is een jongen die niet bang is voor kleur. “Het is de tweede keer dat ik shop dit jaar, het weer geeft daar goesting in, wat positiviteit. Afstandsonderwijs was vooral in pyjama, nu mag het wat meer zijn.”

 ©  Jan Van der Perre

De kleurrijke studentes Sara Marteijn (l.) en Demi Schroevers uit Zeeland, in Nederland, hebben door het zonnige weer “zin om lekker op te vallen”. “We kijken ook uit naar events, en dat geeft zin om iets nieuws te kopen”, al vonden ze ook in tweedehandswinkel T2 hun ding. “Onlineles was steeds in jogging, nu is wat opkleden zelfs leuk om naar de supermarkt te gaan.”

 ©  Jan Van der Perre

Philip Van Ishoven uit Ekeren kocht sokken in kleur bij H&M. “Positieve, lenteachtige sokken, waarom niet?”

 ©  Jan Van der Perre

Sarah Thyssen uit Antwerpen scoorde een roze handtas bij Ted Baker en is nog op zoek naar iets feestelijks voor de trouw van haar neef in juni. “Voor corona droeg ik veel zwart en wit, en nu zoek ik echt naar kleur. Misschien wel het tegengewicht voor de crisis - levendigheid en blijdschap? Ik werk bij Pidpa en vanaf april gaan we weer twee keer per week naar kantoor. In deze grote handtas kan mijn laptop mee. En het geeft ook zin om goed voor de dag te komen.”

 ©  Jan Van der Perre

Elva Lamaj, geboren in 2007 maar fan van de grungestijl uit de jaren negentig, draagt veel zwart maar haar nieuwe pyjama mocht een kleurtje hebben. “In de coronacrisis kochten we minder, maar nu ga ik weer vaak shoppen, meestal met mijn mama.”

 ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER