Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsVerkiezingen

Groen is kleinste partij in nieuwe peiling, N-VA de grootste

Alle kopstukken van N-VA, met voorzitter Bart De Wever in het midden, tijdens zijn speech na de verkiezingen van 26 mei 2019.Beeld Photo News

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, dan zou N-VA met 23,4 procent de grootste partij worden. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL. Voor het eerst sinds de verkiezingen springt de partij van Bart De Wever weer over Vlaams Belang in de peilingen, zij het binnen de foutenmarge.

Elke peiling sinds de verkiezingen was Vlaams Belang met voorsprong de grootste partij van Vlaanderen – met een piek op 28 procent. De partij van Bart De Wever wordt met 23,4 procent weer de grootste van Vlaanderen, een resultaat dat wel nog steeds slechter is dan hun verkiezingsresultaat (25,5 procent) van mei 2019. Met 22,2 procent scoort Vlaams Belang nog steeds beduidend beter dan hun verkiezingsoverwinning van 18,7 procent. Alle resultaten vallen wel binnen de foutenmarge.

De resultaten

N-VA: 23,4 procent

Vlaams Belang: 22,2 procent

Vooruit: 14,2 procent

CD&V: 11,3 procent

Open Vld: 9,8 procent

PVDA: 8,9 procent

Groen: 8,4 procent

Vooruit gaat opnieuw (lichtjes) vooruit. Met 14,2 procent is het zelfs de beste peiling sinds de verkiezingen, toen strandden de socialisten op 10,8 procent. CD&V beweegt met 11,3 procent weinig: het is slechter dan hun verkiezingsresultaat (14,2 procent), maar de 10 procent die de partij in de peiling van juni 2021 haalde, lijkt weer wat verder weg.

Dat is niet het geval voor Open Vld. De partij die met Alexander De Croo de premier levert, duikt met 9,8 procent net onder de symbolische grens van 10 procent. En ook de groenen gaat het niet voor de wind: Groen wordt in deze peiling met 8,4 procent zelfs de kleinste partij. Zelfs oppositiepartij PVDA, die 8,9 procent zou halen, is nipt groter.

Hoewel dit voor de Vlaamse liberalen de slechtste peiling is sinds de verkiezingen, blijft Alexander De Croo (Open Vld) voor de zevende keer op rij de populairste politicus van Vlaanderen. 54 procent van de ondervraagden wil hem de komende maanden een belangrijke rol zien spelen. In de peiling van september was dat nog 61 procent. Op de tweede plek prijkt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. N-VA-voorzitter Bart De Wever neemt nu de derde plek in. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) tuimelt dus uit de top drie.

Lees/luister ook

‘Ik durf één voorspelling doen’: wat als in 2024 een meerderheid N-VA - Vlaams Belang mogelijk is?

Het is geen toeval dat N-VA-voorzitter Bart De Wever juist Zuhal Demir als mogelijke kroonprinses presenteert

▶ Waarom Meyrem Almaci maar de halve waarheid vertelde: ‘Groen kampt al jaren met interne spanningen’