Vladimir Poetin klaagt “cancelling” van J. K. Rowling aan

In een tirade over “progressieve discriminatie” haalde de Russische president Vladimir Poetin JK Rowling, de Britse schrijfster van de Harry Potter-boeken, aan als bewijsmateriaal voor de gevaren van westerse “cancel culture”.

Fee Dubois

In een nieuwe televisietoespraak over “cancelcultuur” heeft de Russische president Vladimir Poetin de Britse schrijfster JK Rowling verdedigd. Hij haalde haar aan als iemand die was “gecanceld” vanwege haar standpunt over geslacht en genderrechten. Rowling stond de laatste jaren steeds vaker in de kijker omwille van haar controversiële meningen over gender. Critici verwijten haar transfobie en ook verschillende castleden van de Harry Potter-films hebben zich al van de schrijfster gedistantieerd.

“Ze hebben JK Rowling, de schrijfster van kinderboeken, onlangs gecanceld”, zei Poetin in zijn tv-toespraak. “Haar boeken worden over de hele wereld gelezen, maar ze werd gecanceld omdat ze niet voldeed aan de eisen van de zogenaamde gendervrijheden.”

Hij haalde ook aan dat hij zich nooit zou kunnen inbeelden dat zoiets in Rusland zou gebeuren. “Wij zijn hiertegen verzekerd dankzij onze cultuur”, sprak Poetin. “Die is onlosmakelijk verbonden met ons moederland Rusland, waar geen plaats is voor etnische onverdraagzaamheid.”

Poetin beweerde onder meer ook dat het Westen de waarheid cancelt, en maakte de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. “Ze proberen nu ons land te annuleren. Ik heb het over de progressieve discriminatie van alles wat met Rusland te maken heeft”, zei Poetin, eraan toevoegend: “Ze verbieden Russische schrijvers en boeken.” Hij vergeleek de “cancelcultuur” met de gedachtegang van de nazi’s voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Herinner je de beelden toen zij boeken verbrandden.”

JK Rowling reageerde op Twitter kritisch op de speech van Poetin: “Kritiek op de westerse cancelcultuur wordt mogelijk niet het best geuit door degenen die momenteel burgers afslachten voor de misdaad van verzet, of die hun critici gevangenzetten en vergiftigen”, aldus Rowling, gevolgd door de hashtag #IStandWithUkraine. Ze linkte ook naar een artikel van BBC News over Aleksey Navalny, de gevangengenomen Kremlincriticus.

Rowling kwam al verschillende keren in opspraak met haar transfobe uitlatingen. In juni 2020 schreef ze op Twitter: “Ik ken en hou van transpersonen, maar door het concept van geslacht uit te wissen, kunnen velen niet meer zinvol over hun leven praten”, waarna ze een essay publiceerde met haar mening over gender, dat al snel door critici werd omgedoopt tot het TERF-manifesto (Een TERF is een radicale feminist die trans vrouwen niet als vrouwen ziet). Zelf ontkende ze meermaals transfoob te zijn.

Dat Poetin de lgbti-gemeenschap niet genegen is, is ruimschoots bekend. In Rusland zijn lgbti-zaken amper bespreekbaar in het openbaar, omdat het weggezet kan worden als “homopropaganda”. Dat is bij wet verboden door Moskou. De acceptatie van trans personen noemde Poetin een “misdaad tegen de menselijkheid”. Poetin noemde deze “Westerse gedachtegang” als een van de redenen voor de inval van Oekraïne. Het Westen wil volgens hem de Russische ‘traditionele’ waarden vernietigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer