Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsKunstschaatsen

Historische medaille voor ons land: Loena Hendrickx verovert zilver op WK kunstschaatsen

Loena Hendrickx op het WK in Frankrijk.Beeld REUTERS

De 22-jarige Loena Hendrickx heeft vrijdag in het Franse Montpellier als eerste Belgische zilver veroverd op een wereldkampioenschap kunstschaatsen. Met  142,70  punten voor haar vrije kür bracht ze haar totaal op 217,70 punten, slechts 1,35 punten onder haar persoonlijk record (219,05). Alleen de Japanse Kaori Sakamoto deed met 236,09 punten nog beter. Het brons ging met 211,19 punten naar de Amerikaanse Alysa Liu.

Historisch. Loena Hendrickx (22) heeft een zilveren medaille behaald op het WK kunstschaatsen. Op de korte kür werd ze woensdag tweede, na een fantastisch nummer op de vrije kür gaf ze vandaag die positie niet meer uit handen. Hendrickx haalde een totaalscore van 217,70 en hield het niet droog. Enkel de Japanse Kaori Sakamoto deed beter (236.09) en veroverde goud. 

De aanloop naar het WK verliep niet perfect voor Hendrickx. Ze kampt met een liesblessure en schaatste met een ingetapet rechterbeen.

Vorig jaar werd Hendrickx in het Zweedse Stockholm vijfde, haar beste resultaat tot vandaag op een wereldkampioenschap. Tijdens de Olympische Winterspelen vorige maand in Peking schaatste ze naar een achtste plaats. Op het EK in januari in het Estse Tallinn werd ze vierde achter drie Russinnen. Door de oorlog in Oekraïne waren de Russische dames dit jaar niet aanwezig in Montpellier.