©  Tom Palmaers

COLUMN. Hoe Oekraïense vluchtelingen beter hun plan trekken dan het Tongerse gastgezin

Tongeren -

Geert en zijn Oekraïense vrouw Sasha vangen maar liefst acht Oekraïense vluchtelingen op in hun huis in Tongeren. Hier vertellen ze hoe dat verloopt en wat ze meemaken. Vandaag blikken ze terug op week 2.

Karel Moors

“Ik heb nog nooit kinderen zo blij gezien omdat ze naar school mogen. Onze Oekraïense gastjes Sasha en Masha - een jongen en een meisje, allebei acht - konden maandag naar de basisschool. Ze zijn dolgelukkig dat ze eindelijk weer in een klas zitten”, vertelt Geert over de voorbije week. “Er was wel een klein akkefietje: er is op die school ook een kindje uit Kazachstan en dat had gezegd dat ie achter Poetin stond. We hebben er geen drama van gemaakt, maar ik heb het wel gemeld aan de juffrouwen.”

Anna en Yulia (rechts) op de betoging in Brussel. ©  RR

“Ik heb ook al gebabbeld met de zestienjarigen in huis, Pasha en Sasha - Pasha is de oudere broer van de achtjarige Sasha, de zestienjarige Sasha is de oudere zus van Masha - over hoe ze moeten reageren op pro-Russische uitlatingen. ‘Als er provocatie is, ga er niet op in’, heb ik hen aangeraden. Voor de tieners hebben we trouwens ook een plaats gevonden in het middelbaar: ze kunnen na de paasvakantie terecht bij het VIIO in Tongeren. We kregen een rondleiding van een uur, de scholen zijn heel ondersteunend.”

Naamsverwarring

“Er is deze week ook een zestienjarige vriend van Pasha helemaal in zijn eentje van Oekraïne naar België gekomen. Die jongen - hij heet ook al Sasha - had zelf opvang gevonden bij een ander gezin in Tongeren.”

Sasha is blijkbaar een veelvoorkomende naam in Oekraïne, zowel voor vrouwen als mannen. “Het is de afkorting van Oleksandra of Oleksandr. Mijn vrouw noem ik Sasha, en nu zijn er nog twee Sasha’s in huis. Plus een Pasha en een Masha. En hun hond heet ook nog eens Sara, toch verwarrend voor mij”, lacht Geert. “Het rare is dat als je een Sasha moet hebben en je roept die naam in huis, dat het toch de juiste is die komt. Ongelooflijk.”

De Oekraïense gasten van Geert kunnen nog niet gaan werken, al willen ze graag. “Afgelopen week hebben ze Amsterdam bezocht, maar dat was blijkbaar niet echt meegevallen. Donderdag zijn de dames naar Brussel geweest om met Joe Biden te gaan klappen. (lacht) Neen, de Oekraïense president Zelenski had zijn landgenoten hier opgeroepen om op straat te komen bij de NAVO-top in Brussel. Het zijn echte plantrekkers, die Oekraïners. Ik weet nog niet eens welke bus ik hier in Tongeren moet pakken. Zij vinden hun weg overal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer