AFP or licensors

Oekraïneblog - Luchtaanvallen op Lviv, beschietingen bij onderzoeksreactor in Charkov

Volgens de nucleaire waakhond van Oekraïne zijn er beschietingen bij de onderzoeksreactor van Charkov. Elders in Oekraïne, in Lviv, worden dan weer luchtaanvallen gemeld. En de Amerikaanse president Joe Biden heeft zwaar uitgehaald naar de Russische president Poetin tijdens zijn toespraak in Polen. Volg het belangrijkste nieuws in deze liveblog. 

IN HET KORT: dag 31 van de oorlog

  • De Amerikaanse president Biden heeft zijn bezoek aan Polen afgesloten met een toespraak waarin hij zwaar uithaalde naar de Russische president Poetin. "Poetin kan niet aan de macht blijven", zei hij onder meer.
  • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie neemt het aantal aanvallen op ziekenhuizen, ambulances en medisch personeel in Oekraïne onrustwekkend toe.
  • Er zijn luchtaanvallen uitgevoerd op Lviv, in het westen van Oekraïne. Daarbij vielen 5 gewonden. Het stadsbestuur van Marioepol zegt dat er bij het bombardement op het theater 300 doden zijn gevallen.

Bovenaan de liveblog worden de belangrijkste berichten vastgepind, daaronder vind je alle berichten chronologisch.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

“Beschietingen bij onderzoeksreactor in Charkov”

Volgens de nucleaire waakhond van Oekraïne zijn er beschietingen aan de gang aan de nucleaire onderzoeksreactor van Charkov. Maar de Oekraïense autoriteiten hebben nog niet kunnen vaststellen of er schade is, omdat er voortdurend geschoten wordt.

Er wordt opgemerkt dat deze nucleaire installatie niet ontworpen is om te blijven werken in oorlogssituaties. Daarom wordt gewaarschuwd dat bombardementen en beschietingen ernstige gevolgen kunnen hebben qua straling en voor besmetting van de omliggende gebieden. 

Burgemeester meldt luchtaanvallen op Lviv

De burgemeester van Lviv, in het westen van Oekraïne, meldt dat Rusland luchtaanvallen uitvoert op zijn stad. Hij roept inwoners via Telegram op binnen te blijven. De gouverneur van de regio heeft het - ook op Telegram - over drie Russische luchtaanvallen. Daarbij zouden minstens vijf mensen gewond zijn geraakt.

Volgens de burgemeester werd een brandstofopslagplaats geraakt. Boven de wijk waar dat gebouw ligt, waren grote zwarte rookwolken en vlammen te zien. Hij zegt ook dat de infrastructuur van de stad zwaar beschadigd is, maar dat woongebieden gespaard bleven.

Lviv ligt maar zo'n 80 kilometer van de grens met NAVO-lidstaat Polen. De stad is voorlopig relatief gespaard gebleven van Russische aanvallen. Veel vluchtelingen uit andere delen van Oekraïne hebben er een onderkomen gevonden.

Videospeler inladen...

Burgemeester Marioepol spreekt van "genocide" tegen Oekraïense bevolking

Er is sprake van genocide tegen het Oekraïense volk door Rusland. Dat heeft de burgemeester van de Oekraïense stad Marioepol Vadym Boychenko gezegd in een interview met het Nederlandse Nieuwsuur. De Russen belegeren de zuidelijke havenstad al 23 dagen lang, voor burgers is het bijzonder moeilijk om Marieopol te verlaten. 

De burgemeester vergelijkt wat er gebeurt met de bombardementen op Dresden en Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Hij schat dat er tot nu toe 4000 burgers zijn omgekomen door Russisch geweld. 

VS hebben "geen bezwaar" dat Polen gevechtsvliegtuigen overdraagt, stelt Oekraïne

De Verenigde Staten hebben aan Oekraïne verzekerd dat ze "geen bezwaar" hebben dat er Poolse gevechtsvliegtuigen worden overgedragen aan Kiev. Dat zegt althans de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba in een geschreven boodschap aan het Franse persbureau AFP.

Koeleba had eerder zaterdag een ontmoeting met Joe Biden in Polen, waar de Amerikaanse president op tweedaags bezoek was. "De bal ligt nu in het kamp van Polen", aldus de Oekraïense buitenlandminister.

"We zullen deze zaak meer in detail bestuderen in onze gesprekken met onze Poolse collega's om hun standpunt te horen, maar ik wil duidelijk zijn: Oekraïne heeft een kritieke nood aan meer gevechtsvliegtuigen", aldus Koeleba. "We hebben er nodig om een evenwicht te vinden in de lucht en te verhinderen dat de Russen nog meer oorlogsmisdaden plegen, nog meer bommen gooien op onze steden, en nog meer burgers doden."

Polen stelde eerder deze maand voor om zijn Mig-29's gratis ter beschikking te stellen van de Verenigde Staten, die ze vervolgens zouden kunnen doorspelen aan Oekraïne. Warschau wilde de Mig-29's toen niet rechtstreeks overdragen omdat Moskou zoiets als een provocatie zou kunnen opvatten. 

Maar de VS reageerde koel op het Poolse voorstel om tussenpersoon te spelen. Pentagon-woordvoerder John Kirby sprak over "ernstige bekommernissen" voor de hele NAVO als er gevechtsvliegtuigen vanop de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein in Duitsland zouden opstijgen richting het betwiste Oekraïense luchtruim.

Witte Huis nuanceert: "Biden riep niet op tot regimewissel in Rusland"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft niet opgeroepen tot een "regimewissel" in Rusland. Zo stuurt een functionaris van het Witte Huis de toespraak van de president in de Poolse hoofdstad Warschau bij. Daarin zei Biden dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin "niet aan de macht kan blijven".

"Wat de president wilde zeggen, is dat Poetin niet mag toegelaten worden om macht uit te oefenen over zijn buren of de regio. Hij praatte niet over de macht van Poetin in Rusland, noch over een regimewissel", aldus de functionaris.

Kremlin: "Uitspraken Biden verkleinen de kans om de banden met de VS te herstellen"

De nieuwe opmerkingen van de Amerikaanse president Joe Biden over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin verkleinen de kans dat de banden tussen beide landen hersteld zullen worden. Dat zegt de woordvoerder van het Kremlin, bericht staatspersbureau Tass.

Tijdens een bezoek aan Polen noemde de Amerikaanse president Poetin een "slachter" en zei hij dat hij niet zeker weet of Rusland zijn strategie in Oekraïne wel veranderd heeft. Gisteren kondigde Rusland aan dat het zich voortaan zal focussen op "het bevrijden van de Donbas", in het oosten van Oekraïne.

"Hij is de man die ooit op tv eiste dat Joegoslavië moest gebombardeerd worden", zei woordvoerder Dmitri Peskov. "Hij eiste om mensen te doden. Daarom is het raar om zoiets van hem te horen."

"Uiteindelijk moet een staatsleider kalm blijven", vervolgt hij. "Zulke persoonlijke beledigingen verkleinen natuurlijk de kans op succesvolle bilaterale relaties met de Amerikaanse regering."

Uitgaansverbod in Kiev bijgesteld

Het nieuwe uitgaansverbod in de Oekraïense hoofdstad Kiev zal minder lang duren dan eerst gezegd. Dat meldt burgemeester Vitali Klitsjko.

De burgemeester had eerder vandaag meegedeeld dat de Oekraïense legerleiding had besloten het uitgaansverbod in Kiev te verscherpen. De maatregel zou vanavond (zaterdag) om 20.00 uur ingaan en van kracht blijven tot maandag 28 maart 07.00 uur. Aangezien er eerder al een avondklok was ingesteld, betekende dit concreet dat de inwoners morgen (zondag) de hele dag binnen moesten blijven.

Maar de maatregel is nu aangepast. "Nieuwe informatie van de legerleiding: het uitgaansverbod in Kiev zal morgen niet van kracht zijn", zegt Klitjsko op Telegram. De avondklok  tussen 20.00 en 7.00 uur blijft gelden, maar "we zullen ons zondag overdag vrij kunnen bewegen in Kiev". 

Waarom er wordt teruggekomen op de eerder genomen maatregel, is niet meegedeeld.

Rusland "verlegt focus" in oorlog tegen Oekraïne naar oosten: waarom?

Het Russische leger wil zich in de oorlog tegen Oekraïne voortaan focussen op de Donbas, de regio in het oosten van het land waarvan een deel al in handen is van pro-Russische separatistische rebellen. Erkent het daarmee dat de strategie aan het begin van de oorlog mislukt is? Of is dit een afleidingsmanoeuvre voor een nieuw offensief?

Lees meer in dit artikel: 

Biden verzekert Polen van militaire bijstand in geval van Russische agressie: "Dat is een heilige verplichting"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Polen verzekerd van de steun van de NAVO-bondgenoten bij een eventuele aanval van Rusland. "Wij beschouwen artikel 5 als een heilige verplichting. Daar kunt u op rekenen", verklaarde Biden tijdens een ontmoeting met de Poolse president Andrzej Duda in Warschau.

Artikel 5 van het NAVO-verdrag stelt dat een aanval op een van de lidstaten beschouwd wordt als een aanval op alle NAVO-landen. Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne wordt onder meer in Polen, een lidstaat van de NAVO, gevreesd voor verdere Russische agressie. 

Volgens Biden had de Russische president Vladimir Poetin gehoopt dat hij met zijn offensief in Oekraïne de NAVO kon splitsen en de oostelijke flank van het westen kon scheiden. Maar hij is daar niet in geslaagd, zo zegt de Amerikaanse president nog in Warschau. 

Biden bedankte Polen ook voor het opnemen van vluchtelingen uit Oekraïne. "Wij erkennen dat Polen een grote verantwoordelijkheid op zich neemt, die volgens mij niet alleen door Polen moet worden aangegaan. Het moet de verantwoordelijkheid zijn van de hele wereld, van de hele NAVO", klinkt het.

Meest gelezen