Het was druk in het callcenter van de Dodentocht. © Guy Delforge

Stormloop op startnummers Dodentocht: computersysteem meteen overbelast, alle plaatsen allicht vandaag nog uitverkocht

Bornem -

Zoals te verwachten was het zaterdagochtend een digitale stormloop de inschrijvingen van de 53ste Dodentocht. Meteen na de opening van de inschrijvingen raakte het computersysteem al overbelast. Even na halftien werd de site zelfs even offline gehaald om de problemen op te lossen. De kans dat alle beschikbare plaatsen in de loop van zaterdag zijn uitverkocht is bijzonder groot.

Guy Delforge

Op sociale media was de paniek onder de wandelaars zaterdagochtend groot. Velen geraakten niet eens op de site, anderen liepen vast op de betaling, wat de frustratie alleen maar vergrootte. Af en toe liet iemand weten dat de inschrijving gelukt was.

“We hebben onze servercapaciteit al verhoogd”, zegt Ilse Robyn van de Dodentocht. “We wisten niet goed wat het precieze effect zou zijn van twee jaar corona, maar het ziet er naar uit dat er nog meer belangstelling is voor deze Dodentocht dan voor de vijftigste editie van 2019. Op een bepaald moment probeerden 35.000 toestellen om toegang te krijgen tot onze website. We hebben na een half uur de servers even offline gehaald om alles weer op punt te stellen en sindsdien loopt het iets vlotter, maar de belangstelling blijft bijzonder groot. Als dit zo verder gaat zijn de 13.000 beschikbare startnummers binnen een paar uur uitverkocht.”

”We hebben onze servercapaciteit al verhoogd”, zegt Ilse Robyn. © Guy Delforge

Servercapaciteit

In het hoofdkwartier van de Dodentocht bemanden vrijwilligers de telefoons en mailbox om zo goed als mogelijk antwoord te geven aan alle mensen die meer informatie zochten. Op sociale media werd wel geopperd dat de organisatie beter had moeten weten en meer servercapaciteit had moeten voorzien. “We zoeken daar altijd naar een evenwicht”, zegt Robyn. “Meer servercapaciteit voorzien betekent ook meer kosten en daar moeten we ook rekening mee houden.”

De prijs om deel te nemen aan de 100Km Dodentocht werd al verhoogd naar 57 euro. “We moesten onze deelnameprijs verhogen”, zegt penningmeester Tom Messelis. “De prijzen van onder meer evenementenmateriaal zoals tenten, mobiele wc’s, maar ook van voedingswaren zijn gestegen. Als organisatie moeten we voldoen aan bepaalde eisen. Dat brengt stijgende kosten met zich mee. Daarnaast willen we uiteraard ook een gezonde organisatie blijven zodat we ook de komende jaren nog edities kunnen organiseren.”

Voor de 13.000 wandelaars is het nu uitkijken naar vrijdag 12 augustus 21 uur. Dan vertrekken ze eindelijk weer voor een wandeling van honderd kilometer die ze in maximaal 24 uur tijd moeten afleggen.

“We zijn nog steeds voorzichtig, maar zijn hoopvol dat we de tweede vrijdag van augustus opnieuw onze traditionele 100Km Dodentocht kunnen laten doorgaan”, zegt hoofdcoördinator Gunter Vergauwen. “We zijn dan ook al volop bezig met de organisatie van onze tocht. Het parcours wordt verfijnd, we leggen contacten met de leveranciers, sleutelen aan VIP-formules, zoeken parkeerterreinen en werven vrijwilligers. Het doet deugd om terug écht aan de slag te gaan.”

www.dodentocht.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen