Avalon All rights reserved.

Wat nu met Foo Fighters na plotse dood van drummer Taylor Hawkins? "Groot stuk van band is nu verdwenen"

"Met het overlijden van Taylor Hawkins is een groot stuk van Foo Fighters plots verdwenen." Dat vertelt kenner en fan Stijn Van de Voorde. "Wat nu met Foo Fighters", vraagt Ayco Duyster zich af. "Ik kan me niet voorstellen dat ze binnen nu en afzienbare tijd een podium opgaan."

We spreken 1997. Foo Fighters is net op zoek naar een nieuwe drummer. Op dat moment neemt Taylor Hawkins zijn telefoon en belt naar frontman Dave Grohl, zelf ook een van de beste drummers ter wereld, om spontaan te solliciteren bij Foo Fighters. 

"Het was het begin van een belangrijk hoofdstuk in de rockgeschiedenis zoals we ze nu kennen. Hawkins groeide uit tot een van de publiekslievelingen van Foo Fighters. Hij was niet alleen een steengoede drummer, maar ook een geboren entertainer", klinkt het bij StuBru. 

"Hawkins was veel meer dan een drummer", vertelt Stijn Van de Voorde, kenner én fan. "Hij was ook een van de beste vrienden van frontman Dave Grohl. Met zijn overlijden is een groot stuk van Foo Fighters nu plots verdwenen en dat zal ook zo aangevoeld worden door de band."

Op muzikaal vlak was Taylor Hawkins ontzettend belangrijk voor de groep. "Je mag hem op muzikaal vlak niet onderschatten. Er werd hem vaak gevraagd: "Is het niet verschrikkelijk om als drummer op te treden met Dave Grohl, die zelf een van de beste drummers ter wereld is?", maar Grohl antwoordde altijd dat Hawkins technisch eigenlijk beter was." 

Je mag hem op muzikaal vlak niet onderschatten

"Een fenomenale drummer", zo noemt ook Ayco Duyster hem. Zij mocht hem in 2010 interviewen tijdens Rock Zottegem. "In de studio was de rolverdeling tussen Grohl en Hawkins delicaat, maar live was hij dé rots. Eigenlijk was hij de tweede frontman van Foo Fighters, er was altijd spel en magie tussen de twee."

Want, zo zeggen ze allebei: ook op vriendschappelijk vlak is Hawkins cruciaal geweest in de rockgroep. "Grohl zei vaak dat hij Foo Fighters nooit had volgehouden zonder Hawkins. En omgekeerd zei Hawkins dat hij zijn leven te danken had aan Grohl. Hij kampte met een zware heroïneverslaving en Grohl was er altijd voor hem op de juiste plek en het juiste moment."

Ik kan me niet voorstellen dat ze binnen nu en afzienbare tijd opnieuw een podium opgaan

"Hij was veel meer dan gewoon een vervangbare drummer", besluit Stijn Van de Voorde. En dan stelt zich de vraag: wat nu met Foo Fighters? "Ik kan me niet voorstellen dat ze binnen nu en afzienbare tijd opnieuw een podium opgaan", zucht Ayco Duyster. 

StuBru verzamelt vandaag stemmen van fans en kenners van Taylor Hawkins. Die kan je hier beluisteren. 

Meest gelezen