Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Biden haalt stevig uit naar Poetin tijdens toespraak in Polen: "Deze man kan niet aan de macht blijven"

De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een dictator is en niet aan de macht kan blijven. Dat heeft Biden gezegd tijdens een bevlogen toespraak in de Poolse hoofdstad Warschau, naar aanleiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Die oorlog gaat, zo zei Biden, om een "groot gevecht tussen democratie en autocratie”.

Voor de gevel van het koninklijk kasteel in Warschau heeft Joe Biden vanavond een als “historisch” omschreven toespraak gehouden over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

Het was een bevlogen speech waarin de Amerikaanse president het had over de strijd tussen autocratie en democratie, en dat deze oorlog dus niet alleen over Oekraïne gaat. Volgens Biden is Poetin een heel grote bedreiging van de democratische staat Oekraïne en - breder dus - de democratische waarden, zoals het Westen die nastreeft. 

VRT NWS-verslaggever Marijn Trio was erbij in Warschau en vat de toespraak van Biden samen:

Videospeler inladen...

De Amerikaanse president Biden beschuldigt Poetin ervan een autocraat en een leugenaar te zijn, die met leugens de invasie in Oekraïne heeft geopend.  Sterker nog: Biden spaarde het woord “dictator” om zijn Russische evenknie te omschrijven niet en zei op het einde van zijn toespraak dat de man niet aan de macht kan blijven. 

Het Witte Huis nuanceerde nadien dat Biden niet uit zou zijn op een "regime change" in Rusland. Volgens een medewerker van het Witte Huis bedoelde Biden dat Poetin geen macht kan uitoefenen over een ander land of over de regio en stuurt hij er dus niet op aan om Poetin in zijn land van de macht te verdrijven. Eerder had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ook al gezegd dat de VS geen "regime change" in Rusland nastreeft. 

Joe Biden: "In godsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven"

Videospeler inladen...

Kremlin reageert verbaasd

Hoe het ook zij: vanuit Moskou wordt alleszins verbaasd gereageerd op de uitlatingen van Biden. "Een staatsleider moet kalm blijven", aldus de Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. 

"Zulke persoonlijke beledigingen verkleinen natuurlijk de kans op succesvolle bilaterale relaties met de Amerikaanse regering", aldus de Russische woordvoerder.

Bevolking niet de vijand

In zijn toespraak richtte Biden zich ook tot NAVO-lidstaten, waar Polen er één van is, en noemde de bescherming van het NAVO-gebied heilig voor de Verenigde Staten. Hij waarschuwde Poetin ervoor om geen voet op NAVO-grondgebied te zetten en wees erop dat er een grote Amerikaanse troepenmacht aan de grenzen staat.  

Nog opvallend: Biden richtte zich ook tot de Russen. Hij zei dat de Russische bevolking niet de vijand is van de Amerikanen en dat zij niet verdienen wat erop dit moment aan het gebeuren is en dat Poetin hen terug meesleurt naar de 19e eeuw.

De volledige toespraak van Biden in Warschau is hier te bekijken:

Intussen is de president ook teruggevlogen naar Washington. 

Meest gelezen