Royals - Brits koloniaal verleden blijft prins William achtervolgen in Jamaica met "pr-flaters" en "spijt zonder sorry"

Prinses Elisabeth heeft koning Filip deze week onverwachts vergezeld. Ze liet "de blok" even voor wat hij was. Prins William heeft er enkele pittige dagen opzitten in de Caraïben. Prinses Haya krijgt het definitieve voogdijschap: de kinderen hoeven niet terug naar Dubai. En de hertogin van Sussex pakt stereotypen aan op Spotify. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Elisabeth - tussen de blok door - mee op pad

Niemand minder dan kroonprinses Elisabeth (20) dook deze week twee keer op aan de zijde van haar vader, koning Filip. Elisabeth vergezelde hem in Strépy (bij La Louvière) waar een auto inreed op een groep carnavalisten. Ze spraken er met de hulpdiensten en getroffenen. En enkele dagen later woonde Elisabeth een rondetafelgesprek bij op het kasteel van Laken. Experten kwamen de situatie in Oekraïne en de impact van de oorlog toelichten. 

In de sporthal van Stréphy werd geluisterd naar de verhalen van de hulpdiensten.

De prinses is in het land voor de blokperiode. Ze heeft examens in april. Toen ze in oktober aan Lincoln College in Oxford begon, liet het paleis weten dat Elisabeth regelmatig zou terugkeren naar België. "Ze zal betrokken blijven bij het Belgische publieke leven tijdens activiteiten alleen, met de koning of haar familie", luidde het in een persmededeling.

Even werd gehoopt dat de prinses ook het diner in Laken zou bijwonen voor het staatsbezoek van de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen. Maar koning Filip en koningin Mathilde stonden met een Belgische delegatie alleen in voor het ontvangst van de gasten.

Koning Filip en koningin Mathilde hadden het presidentiële paar uit Oostenrijk te gast.

Williams pittige bezoek aan de Caraïben

De hertog en hertogin van Cambridge, prins William en Catherine "Kate" Middleton, hebben er een overzees bezoek opzitten aan de Caraïben. Officieel om het platina regeringsjubileum van de Britse koningin Elizabeth te vieren, maar ook om de banden met het Gemenebest aan te halen.

Ondanks de stralende gezichten van de lokale bevolking, de uitbundige dansjes van William en de ravissante outfits die Kate uit haar koffers toverde, was de ontvangst niet altijd van harte. Vooral in Jamaica dan. Het koloniale verleden blijft als het zwaard van Damocles boven de hoofden van de royals hangen.  

Her en der een koud onthaal in Jamaica met protest tegen de "blanke dominantie".

Jamaica wil verder gaan

premier Andrew Holness kaart enkele heikele zaken aan

Jamaica is dit jaar 60 jaar onafhankelijk en de komst van de Cambridges zwengelt het debat opnieuw aan om de Queen niet langer als staatshoofd te behouden. De boodschap van premier Andrew Holness was niet mis te verstaan. Hij vertelde William dat er nog "zaken opgelost" dienen te worden, dat Jamaica evolueert (naar een republiek, red.) en "zijn ware ambities als een onafhankelijk, ontwikkeld en welvarend land zal waarmaken".

Bekijk de niet mis te verstane boodschap van de Jamaicaanse premier (met ondertitels):

Videospeler inladen...

Eerder op hun tournee kregen William en Kate in Belize al te maken met een protestactie van de lokale bevolking. William schuwde het debat niet en haalde tijdens het staatsbanket de omstreden Britse geschiedenis vol slavernij aan. "Het had nooit mogen gebeuren", benadrukte hij. De prins herhaalde de woorden van zijn vader, kroonprins Charles, in Barbados vorig jaar: "Het is een smet op ons verleden." Barbados nam vorig jaar ook afscheid van de Britse kroon en werd een republiek. 

Bekijk hier de toespraak van prins William over het koloniale verleden (met ondertitels):

Videospeler inladen...

Toch werd de geste van William in Jamaica niet overal geapprecieerd. De prins betreurt bijvoorbeeld de koloniale wandaden, maar bood zijn excuses niet aan. Een detail op het eerste gezicht, maar het rolde over de Britse en Jamaicaanse tongen.

Het Jamaicaanse parlementslid Lisa Hanna, die het hertogelijke koppel begeleidde, noemde de veroordeling van slavernij door William niet bepaald moedig, want "het blijft zonder enige vorm van actie". "We hebben meer nodig dan royale spijt", schrijft ze voor de krant The Guardian. Hanna haalt herstel en gerechtigheid aan. Twee jaar geleden woedde een gelijkaardige discussie in België na de spijtbetuiging van koning Filip in een brief aan Congolees president Félix Tshisekedi. 

Wat tijdens de reis van William en Kate olie op het vuur gooide, waren enkele foto's die de pers gretig oppikte. De royaltywatcher van de Britse openbare omroep BBC zag het communicatieteam achter William en Kate "merkwaardig genoeg" blunderen. Hij kopt: "De pr-misstappen die de tournee overschaduwden". Vooral foto's van Williams en Kates deelname aan de militaire parade liggen gevoelig en kunnen een wrang koloniaal gevoel nalaten.

Misstappen van een stel dat nochtans mediawijs is

royaltywatcher Jonny Dymond is scherp bij BBC News
Met een vintage Land Rover en wit uniform, goed bedoeld maar de perceptie kan anders uitdraaien.

De prins wilde wellicht hulde brengen aan zijn grootmoeder, de Queen, en zijn overleden grootvader, prins Philip, die in 1953 in dezelfde Land Rover reden door de straten van Kingston (Jamaica).

World History Archive - creative.belgaimage.be

Relaties evolueren, vriendschap houdt stand

prins William anticipeert op eventuele toekomstige beslissingen

Op een van de laatste dagen van de tournee wilde William in een toespraak nog kwijt dat "met trots en respect toekomstige beslissingen zullen gesteund worden". "Relaties evolueren, vriendschap houdt stand", besluit hij. 

De kinderen blijven bij prinses Haya

De Jordaanse prinses Haya heeft de voogdij gekregen over haar kinderen met haar ex-man Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Een Britse rechter oordeelde dat de emir van Dubai zijn toenmalige vrouw zwaar mishandeld heeft en dat de twee kinderen bij haar horen te wonen in het Verenigd Koninkrijk. Haya had het voorlopige voogdijschap al.

Ik koester de liefde van mijn kinderen
de emir van Dubai die enkel nog telefonisch contact zal zoeken

De emir zal in de toekomst enkel nog telefoneren met zijn kinderen en berichtjes sturen. Hij drong zelf niet aan op meer contact. "Ik hou van mijn kinderen en koester hun liefde. Ik heb altijd voor hen gezorgd en zal dat blijven doen", laat Mohammed bin Rashid al-Maktoum weten. De rechter noemde de co-ouderschapsrelatie vlakaf "failliet". 

De prinses is een halfzus van koning Abdullah en trouwde in 2004 met de heerser van Dubai. Drie jaar geleden kwam het echter tot een breuk en ze vluchtte met haar gezin naar Londen waar ze vastgoed bezit. Dochter Jalila (14) en zoon Zayed (10) volgen al een tijdje les aan Engelse elitescholen. Eind vorig jaar werd de echtscheiding officieel uitgesproken en het werd meteen een van de duurste in Engeland: de emir moest zijn ex een slordige 650 miljoen euro betalen.

Dat hoge bedrag moest bijdragen aan de beveiliging van de prinses die in het verleden nogal wat dreigementen te verduren kreeg, inclusief afluisterpraktijken, ook van de emir zelf. Bovendien heeft de extravagante Haya een riante levensstijl.  

Prinses Haya trekt na jaren het laken volledig naar zich toe.

"Slet, zo wordt er over vrouwen gepraat"

De nieuwe podcast van de hertogin van Sussex, Meghan Markle, op het streamingplatform Spotify is bekendgemaakt: hij krijgt de titel "Archetypes" en focust vanaf deze zomer op de stereotypen waarmee vrouwen te maken krijgen. De hertogin zal praten met historici, experten en vrouwen die met vooroordelen kampen. 

Als voorsmaakje werd onderstaande audio van een minuut gelost waarin Meghan het minachtend woordgebruik in de media analyseert, te beginnen met "slet":

"Archetypes" is de tweede podcast van Meghan sinds ze samen met echtgenoot prins Harry in 2020 een exclusieve miljoenenovereenkomst sloot met Spotify. De eerste podcast kwam uit rond de kerstdagen van 2020 en was een "vakantiespecial met verhalen van hoop". Onder anderen tennisspeelster Naomi Osaka en presentator James Corden waren te gast.   

In januari lieten Harry en Meghan nog hun "bezorgdheid" blijken over misinformatie rond COVID-19 op Spotify, maar bleven tegelijkertijd "vastbesloten om het gezamenlijke werk voort te zetten". Aanleiding van de bezorgdheid toen was de populaire podcast van Joe Rogan die ervan beschuldigd werd een antivaxcampagne te voeren. Harry en Meghan zetten zich sinds de pandemie in voor vaccingelijkheid, waarbij de rijkere landen vaccins delen met armere landen.

Meest gelezen