Extra voorzorgsmaatregelen tegen PFOS in Zelzate: "Nieuwe grasmatten in kinderdagverblijf en geen putwater gebruiken"

Na een verkennend bodemonderzoek van OVAM neemt Zelzate nieuwe voorzorgsmaatregelen tegen PFOS. Op twee van de drie sites wordt de straal uitgebreid van 100 meter naar 500 meter. In de extra zone mag je geen putwater gebruiken als drinkwater, om je zwembad ermee te vullen of om de moestuin water te geven.

Deze zomer nam het lokaal bestuur Zelzate een aantal voorzorgsmaatregelen in verband met PFOS/PFAS op aanraden van de Vlaamse overheid. Na een verkennend bodemonderzoek door OVAM op drie sites in Zelzate, is beslist om op twee plaatsen de voorzorgsmaatregelen uit te breiden. Daar wordt de straal uitgebreid van 100 naar 500 meter. Voor de inwoners die in de omgeving van 100 meter wonen, verandert er in feite niets.

Rond de site van de brandweerkazerne in de Burg. J. Chalmetlaan en rond het oefenterrein van de brandweer op het einde van de René Vermandelstraat wordt de straal uitgebreid van 100 naar 500 meter. "Maar de voorzorgsmaatregelen zijn niet even streng als binnen de 100 meter", legt burgemeester Brent Meuleman (Vooruit) uit. "Putwater mag niet gebruikt worden als drinkwater, daarnaast mag het ook niet mag gebruikt worden om het zwembad mee te vullen of de moestuin water te geven. Er is dus wel een uitbreiding, maar die is niet zo extreem."

Extra aandacht naar kinderdagverblijf

Door de uitbreiding valt het kinderdagverblijf Villa Wapiwi in de Chalmetlaan in de straal met extra voorzorgsmaatregelen. "Het losse zand in het kinderdagverblijf naast de brandweerkazerne wordt afgedekt. Er wordt gras gezaaid en nieuwe grasmatten gelegd", gaat Meuleman verder. "Daarnaast vragen we om wat meer de handen te wassen met zeep."

Het is zeker niet de bedoeling om paniek te zaaien, we wachten het onderzoek verder af

Burgemeester Zelzate, Brent Meuleman (Vooruit)

De burgemeester benadrukt dat het gaat om voorzorgsmaatregelen. "Het is zeker niet de bedoeling om paniek te zaaien, het gaat eigenlijk om een herbevestiging van de maatregelen van vorig jaar. Het blijven ook vóórzorgsmaatregelen. We wachten bijkomend onderzoek af om dan definitieve maatregelen te nemen."

Meest gelezen