AFP or licensors

Twee agenten gedood in Israëlische kustplaats Hadera, IS eist aanslag op

In de Israëlische kustplaats Hadera, in het noorden van het land, zijn zeker twee agenten gedood en zes mensen gewond geraakt. Speciale eenheden hebben de aanvallers gedood. De aanslag werd opgeëist door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ondertussen werden vijf mensen gearresteerd.

In Hadera, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Tel Aviv is gisteren een aanslag gepleegd. Daarbij werden twee agenten gedood. De hulpdiensten brachten ook vier gewonden naar het ziekenhuis, twee anderen werden ter plekke behandeld. Intussen werd de aanslag opgeëist door de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De twee slachtoffers zijn 19-jarige leden van de Israëlische grenspolitie. Een van de twee had zowel de Franse als de Israëlische nationaliteit. Dat zegt de Franse ambassade in Tel Aviv.

De aanvallers openden het vuur bij een busstation. Dat zegt de Israëlische politie die meteen sprak van een terroristische daad. "Twee leden van de antiterreureenheden van de grenspolitie, die zich in een restaurant bevonden nabij de plaats van de aanval, zijn naar buiten gekomen en hebben de aanvallers geneutraliseerd", zegt een bron bij de Israëlische veiligheidsdiensten. 

De twee aanvallers zijn Israëlische staatsburgers van Arabische afkomst. Beiden werden door Israëlische agenten gedood. De Israëlische politie liet weten dat het samen met de veiligheidsdienst huiszoekingen heeft verricht in de Arabische stad Umm el-Fahm. In totaal werden vijf mensen opgepakt.

Historische topontmoeting

In het zuiden van het land, vond precies op dat moment een historische topontmoeting plaats. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, ontvangt zijn ambtgenoten uit Marokko, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook een Egyptische topdiplomaat en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zijn aanwezig. 

De drie Arabische landen tekenden nog maar enkele jaren geleden vredesakkoorden met Israël. De bedoeling van de top is onder meer om op een informele manier de banden aan te halen en de relaties tussen de landen verder te normaliseren. 

Meest gelezen