© Reuters

Tweede dove acteur ooit krijgt Oscar: “Ik kan niet geloven dat ik hier ben”

De dove acteur Troy Kotsur heeft zondagavond de Oscar voor beste mannelijke bijrol gewonnen voor zijn rol in ‘CODA’. De 53-jarige Amerikaan is de tweede dove acteur die een Oscar krijgt, zijn tegenspeelster Marlee Matlin ging hem in 1986 voor, voor haar rol in ‘Children of a lesser god’.

jvh
Bron: BELGA

De titel van ‘CODA’ is een letterwoord, dat staat voor ‘kind van dove ouders’ (‘child of deaf adults’). Het ‘coming of age’-verhaal over het enige horende lid in een dove familie is een remake van de Franse film ‘La Famille Bélier’. Kotsur vertolkt erin een dove visser en vader, Frank Rossi. Dat hij zeker mocht zijn van zijn Oscar, leek vast te staan: hij won eerder ook al een Screen Actors Guild Award en een BAFTA voor zijn vertolking.

Kotsur kreeg van het publiek een staande ovatie, deels in Amerikaanse Gebarentaal. Kotsur was zichtbaar geëmotioneerd. “Ik kan niet geloven dat ik hier ben”, zei hij. De acteur bedankte “alle geweldige podia voor doventheater” waar hij zijn talenten kon ontwikkelen. Hij bracht een ode aan zijn vader, “de beste gebaarder van onze familie”, die na een ongeluk verlamd raakte en niet meer kon gebaren. Verder droeg hij zijn Oscar op aan de dove gemeenschap.

Ook Oscar voor beste film en beste aangepast scenario

‘CODA’ wist drie nominaties te verzilveren: het kreeg ook de Oscars voor beste film en beste aangepast scenario. Dat is een grote overwinning voor het streamingplatform Apple TV+, dat de rechten kocht. De film is nog niet te zien in de Belgische bioscopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER