Nicolas Maeterlinck

Vlaams Parlementslid en N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys stopt met politiek en wordt CEO bij de Pro League

N-VA'er Lorin Parys stapt uit de nationale politiek en wordt de CEO van de Pro League in het voetbal. Hij is sinds 2014 Vlaams Parlementslid voor N-VA. Sinds 2018 is hij ondervoorzitter. Parys is ook gemeenteraadslid in Leuven. Ook die functie legt hij neer.

"Lorin Parys was toe aan iets nieuws", weet onze Wetstraatwatcher Johny Vansevenant. "Toen het aanbod kwam om de nationale voetbalcompetitie te leiden, zou hij dat niet hebben kunnen weigeren. Hij sprak er afgelopen weekend urenlang over met N-VA-voorzitter Bart De Wever." In zijn kieskring Vlaams-Brabant had Parys weinig kans om minister te worden, door de moordende concurrentie van Ben Weyts en Theo Francken. 

"Politiek afgesloten hoofdstuk"

Parys zelf zegt dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. “Ik ben met ontzettend veel plezier parlementslid geweest, maar toen deze opportuniteit op mijn pad kwam, heb ik na lang en hard nadenken beslist om te springen. Af en toe moet je onbevangen keuzes maken en jezelf verrassen.”

De Wever heeft nog geprobeerd om Parys te overtuigen om te blijven, maar dat is niet gelukt. Een mooi compliment, noemt Parys die overtuigingspoging zelf. “Ik heb er met Bart een lang en emotioneel gesprek over gehad, maar liever zo dan dat hij onverschillig zou reageren.”

Wat Parys betreft, is de politiek nu een afgesloten hoofdstuk. “Als je zo’n beslissing neemt, moet je daar heel erg duidelijk in zijn. Vanaf vrijdag 1 april word ik – geen grap – honderd procent de verdediger van het professionele voetbal. Ik heb het engagement gegeven om dat de volgende jaren te gaan doen. Dat kan je moeilijk mixen met een politiek mandaat.” Parys blijft bijgevolg ook geen Leuvens gemeenteraadslid: “Ook zij zullen het zonder mij moeten doen”.

Beluister hier het volledige gesprek met Lorin Parys uit "De Wereld Vandaag":

Fraudedossier Operation Zero

Lorin Parys wordt dus actief in de voetbalwereld. Hij wordt CEO van de Pro League, de organisator van de Jupiler Pro League, de eerste klasse van het voetbal. De vorige CEO Pierre François nam in januari ontslag. In de nasleep van het fraudedossier Operatie Zero.

Wouter Vandenhaute (Anderlecht) en Vincent Mannaert (Club Brugge) namen tijdelijk de rol over. Zij gingen op zoek naar een nieuwe CEO en dat is dus Parys geworden. Parys is geen vreemde voor de voetbalwereld. In 2011-2012 was hij een jaar lang operationeel directeur bij Club Brugge. 

"Gebeld met Sven Jaecques"

De ambities van Parys zijn groot. “Ik wil niet alleen de sport, maar ook de maatschappelijke motor en de economische sector errond doen groeien. Er is geen beter moment om daarmee te beginnen dan vandaag. Voetbal is de voorbije maanden, misschien zelfs jaren, af en toe heel onfris in het nieuws geweest. In gesprekken heb ik echter gemerkt dat er bereidheid is om dingen anders aan te pakken, en daar wil ik graag een rol in spelen.”

“We hebben nood aan nieuw soort sociaal contract tussen het voetbal in ons land en de fans, maar ook met de bredere maatschappij en het beleid. Dat is iets waar we op moeten werken. In het geval van Marc Overmars (de nieuwe technisch directeur bij Antwerp, nvdr.) heb ik vandaag al gesproken met Sven Jaecques. Zij zullen stappen nemen omdat ze weten dat ze daar een aantal steken hebben laten vallen, of toch bij de presentatie.”

Bekijk hier de eerste reactie van Parys op zijn aanstelling als CEO van de Pro League:

Videospeler inladen...

Wie is Lorin Parys?

Lorin Parys (45) is geboren en getogen in Leuven, waar hij in de gemeenteraad zit. Samen met Theo Francken is hij een belangrijk boegbeeld in de regio Leuven. Hij is samen met zijn echtgenoot pleeg- en adoptieouder van drie kinderen. Pleegzorg is een van de belangrijkste thema's voor Parys. Hij schrijft er in 2014 ook een boek over: "De vergeetput".

Parys heeft rechten gestudeerd in Leuven en Namen, maar ook in Zuid-Afrika en New York. Hij werkt ook een paar jaar als advocaat in de VS. Hij keert in 2003 terug naar België om woordvoerder te worden van toenmalig Vlaams minister van Economie Patricia Ceyssens (Open VLD). Hij wordt ook actief in de vastgoedsector. Zo speelt hij een belangrijke rol in het gecontesteerde winkelcentrum Uplace.

Nadat hij bij de liberalen op een zijspoor was beland, stapt hij in 2013 over naar de N-VA. Een jaar later wordt hij verkozen in het Vlaams Parlement. In 2018 wordt hij ondervoorzitter van de Vlaamse nationalisten. Hij vormt een tandem met Valerie Van Peel. 

Meest gelezen