Hoelang kan je eieren bewaren? En doe je dat best in of uit de koelkast?
Iedereen koopt wel eens eieren terwijl er eigenlijk nog meer dan genoeg thuis staan. Wat doe je dan met eieren die je al lang geleden gekocht hebt of die je uit het oog bent verloren? “Bewaar ze zeker niét in het frigovak in de deur”, licht levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) toe. Hij zet op een rijtje waar je op moet letten en hoe je die eieren het best bewaart.
“Eieren kan je een lange tijd bewaren. Dat komt door de indrukwekkende beschermingsstructuur die ze hebben, wat meteen die lange houdbaarheidsdatum verklaart” legt professor Devlieghere uit. “Ze bestaan uit verschillende lagen. Die zorgen ervoor dat micro-organismen zoals schimmels en bacteriën niet tot bij de eidooier kunnen komen. “De kleine poriën van eieren laten soms nog wel indringers toe. Als bacteriën en schimmels het membraan kunnen doorbreken, krijgen ze met het eiwit te maken. Overleven de bacteriën dat? Dan komen ze uiteindelijk in het meest gevoelige deel terecht: de eidooier. Daar zullen ze beginnen te groeien.”
De meeste schimmels en bacteriën zijn ongevaarlijk: ze zullen in de eerste plaats vooral de smaak van je ei bederven.
“Dat wil daarentegen niet zeggen dat je eieren meteen slecht zullen worden”, benadrukt Devlieghere. “Alleen het risico op schadelijke bacteriën wordt groter. Denk maar aan salmonella, een bacterie die je ernstige diarree en hoge koorts kan opleveren. Groeiende schimmels kunnen in het slechtste geval weer toxines vormen, die op lange termijn en bij regelmatige blootstelling kankerverwekkend zijn. Gelukkig zijn de meeste schimmels en bacteriën ongevaarlijk: ze zullen in de eerste plaats vooral de smaak van je ei bederven.”
In of uit de koelkast?
Hoelang kan je eieren dan precies bewaren en vooral: waar bewaar je ze het best? “Je kan eieren zeker 1 maand in de koelkast bewaren – meestal is dit nog één week na de uiterste verkoopdatum”, zegt Devlieghere. “Bewaar ze wel degelijk in de koelkast, niet eruit. Dat ze in het warenhuis niét in het koelvak liggen, komt door het gevaar op condens en bijgevolg schimmelvorming. Omdat eieren zoals eerder vermeld een poreuze schaal hebben, dringt eventuele schimmel daar anders moeiteloos door. Zodra je er mee thuiskomt, zal de koelkast de eieren niet alleen langer vers houden, maar ook eventuele salmonellagroei tegengaan.”
Je kan eieren zeker 1 maand lang in de koelkast bewaren, meestal tot één week na de uiterste verkoopdatum
Een goede evenwichtige koeling in die koelkast is bovendien erg belangrijk. “Een bacterie als salmonella kan niet verder groeien bij een temperatuur van 7° C. Ook andere bacteriën zullen dan veel trager tot de eidooier kunnen doordringen. Maar pas op, want bij droge eieren kunnen bacteriën niet door de schaal dringen. Ze hebben vocht nodig. Wanneer je een ei daarentegen koel houdt, kan er wel water aan de oppervlakte komen door de temperatuurverschillen in je koelkast. Net daarom is het zo belangrijk om eieren bij een constante temperatuur te bewaren. Steek je eieren dus niet in de frigodeur die regelmatig opengaat, maar achteraan of in een lade.” Laat ze ook gerust zitten in hun kartonnen doosje, dat vormt een goede eerste buffer tegen condensatie.
Rode vlekjes en uiteenlopende dooier
Verder moet je op je reukzin en zicht vertrouwen wat de versheid van het ei betreft. “Kleurt het eiwit groen, zwart of rood? Dan mag je er zeker van zijn dat zich daar een bacterie heeft ontwikkeld. Hetzelfde geldt voor zwarte plekjes of schimmelplekjes in het eiwit of de dooier. Kleine rode vlekjes kunnen dan weer geen kwaad, die wijzen alleen maar op bloedvaatjes die bij de kip gesprongen zijn op het moment dat ze het ei legde. Begint het ei ook te stinken? Blijf er dan zeker af! Dan is het absoluut niet goed meer.”
Wat bij twijfelgevallen? “Als je eieren oké lijken, maar toch al een hele tijd in de frigo liggen, kan je ze hard koken om mogelijke micro-organismen te doden. Eieren ouder dan 2 maanden verliezen hun structuur en zou ik sowieso wegsmijten. Wanneer je zo’n ouder ei opent, zal de dooier vaak meteen uitlopen en zal het eiwit ook nog moeilijk opklopbaar zijn. Belangrijke herkenningspunten.”
Hoe weet je hoe oud een ei is?
“Als een ei vers gelegd is, heeft het een goede, compacte structuur. Na een tijdje komt er zuurstof door de poriën van de schaal naar binnen en zal het eivocht verdampen. Zo vormt er zich langzaam maar zeker een luchtbel in het ei, meteen ook de reden waarom mensen eitjes soms in water leggen: bij een vers ei zal het vrijwel meteen zinken, omdat er nauwelijks lucht in het voedingsmiddel aanwezig is. Bij een ei dat 1 tot 2 weken oud is zal er vanbinnen reeds een luchtbel gevormd zijn, waardoor het ei nog altijd gaat zinken, maar wel al rechtop zal staan. Bij een ei van 3 tot 4 weken zal die luchtbel zo groot geworden zijn dat het ei blijft drijven.”
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Bakken in een handomdraai: dit doet de keukenrobot in jouw plaats
-
Livios
Zonnepanelen en thuisbatterij met stekker straks ook in België toegelaten? “Lagere kosten, maar ze leveren minder op”
Kleine thuisbatterijen en zonnepanelen met een stopcontactstekker: ze bestaan, maar of je ze in België ook mag gebruiken, is niet duidelijk. Synergrid, de Belgische netbeheerderskoepel, wil daar verandering in brengen, omdat de vraag vanuit de markt zou toenemen. Maar is dat echt zo? Zijn de toestellen veilig en voordelig? En kun je ze in elke woning gebruiken? Bouwsite Livios vroeg het aan energie-expert Dirk Van Evercooren. -
PREMIUM
"Wij bestellen nog maar één glas wijn": 50 Vlamingen delen hoe ze besparen op de restaurantrekening
Restaurants zijn vandaag 15 procent duurder dan twee jaar geleden. En dat voelen we: onze HLN-rondvraag toont dat een op de twee Vlamingen minder uit eten gaat. Geldexpert Stijn Baert en trendwatcher Saskia Neirinckx verhelderen waarom prijzen zo stijgen, en vijftig Vlamingen verklappen hoe ze de kosten van hun etentjes drukken. “In zo’n restaurant geniet je soms voor 19 euro van soep, voor-, hoofd- en nagerecht.” -
-
PREMIUM
Luc Bellings proeft 10 potjes rijstpap en buist de helft, maar geeft een verrassende 9/10: “Dit proeft duidelijk naar vanille!”
-
Deze rode 'superfood' kan je sportprestaties verbeteren: "Wordt al gebruikt in wielerwereld”
Over sport en voeding wordt veel gezegd, maar uit nieuw Canadees onderzoek werd aangetoond dat rode vruchten de sleutel zouden kunnen zijn tot nieuwe wereldrecords. Over welke vrucht gaat het? En wat werd er ontdekt? Sportdiëtist Gino Devriendt legt het uit en bespreekt de studie. “Professionele lopers drinken een gelijkaardig drankje.” -
HLN Shop
SOS onkruid: hoe pak je het snel en eenvoudig aan? Met deze vijf toestellen is je tuin klaar voor de lente
Om van je buitenruimte opnieuw een paradijselijke place to be te maken, steek je best zo snel mogelijk de handen uit de mouwen. Dit hoeft evenwel niet het einde van je ontspannen weekendjes in te luiden: met het juiste gereedschap zie je meteen resultaat, zónder je uit de naad te moeten werken. HLN Shop stipt een handvol hulpmiddelen aan waarmee het onderhoud van je hof kinderspel wordt. -
143 paaseitjes van 12 supermarkten en bekende merken onder de loep: welke smaak zit in welk papiertje?
-
Mijnenergie
Benzine, diesel of elektrisch: wat is de goedkoopste brandstof?
-
PREMIUM
Na kritiek op aspartaam ligt ook deze voedingsstof onder vuur. “Bijna iedere Vlaming eet het elke dag”
Volgens een Franse studie zouden bepaalde E-nummers – stoffen die aan onze voeding worden toegevoegd om die aantrekkelijker en lekkerder te maken – de kans op kanker kunnen verhogen. Wat zijn die E-nummers precies en welke zijn problematisch volgens het nieuwe onderzoek? Specialist gastro-entrologie Judith Wellens (UZ Leuven) werpt een kritische blik op de resultaten: “Dit is opvallend, want deze stof vind je vaak ook terug in de natuur.” -
“Je moet op voorhand niets koken, alles kan meteen de bakplaat op”: Deze maaltijd is snel klaar en geeft amper afwas
Van maaltijdpakketten in de supermarkten tot recepten op sociale media: traybakes zie je overal. “Het grootste voordeel is dat je er veel tijd mee wint en afwas mee bespaart”, zegt foodblogger Stefanie Baert. Ze deelt vijf stappen om zelf een traybake te maken, verklapt drie veel voorkomende beginnersfouten en geeft een recept. -
PREMIUM
Van spinazie tot appels: deze 12 groenten en fruit bevatten het meest pesticiden (en dit doen die stoffen met je lichaam)