Copyright FeatureChina 2022

Grootste lockdown sinds begin pandemie in China: miljoenenstad Shanghai gaat (deels) op slot

Shanghai, met 26 miljoen inwoners de grootste stad van China, is vanaf vandaag in lockdown wegens een snelle toename van het aantal coronabesmettingen. Het is de eerste keer sinds het begin van de pandemie dat Shanghai op slot gaat. China hanteert al twee jaar lang een strikt zero-covidbeleid, maar voor de economische hoofdstad gold tot nu toe een alternatieve aanpak. 

De Chinese miljoenenstad Shanghai is begonnen aan een stapsgewijze lockdown om een snelle toename van het aantal coronabestemmingen in te dammen. De maatregel geldt eerst vier dagen in het oostelijke stadsdeel, waar het financiële hart van de stad zich bevindt. Aansluitend, van vrijdag 1 april tot 5 april, gaat dan het westelijke stadsdeel, aan de andere kant van de Huangpu-rivier, in lockdown.

Tijdens de lockdown ligt het openbaar vervoer stil, zijn bruggen en tunnels gesloten en werken mensen van thuis of in afgesloten fabriekscomplexen. Het onderwijs verliep al een aantal weken digitaal. Luchthavens, treinstations en de belangrijke internationale scheepvaart blijven wel operationeel.

Bekijk - De maatregel, de strengste tot nu toe voor Shanghai, gaat gepaard met massale testcampagnes:

Videospeler inladen...

Net als de rest van China kampt Shanghai sinds begin deze maand met een stijgend aantal coronabesmettingen (dat aantal blijft laag vergeleken met cijfers elders in de wereld, maar in China zijn ze hoog, vergeleken met de voorbije twee jaar). 

Gisteren werden 3.500 besmettingen geregistreerd, de meeste overigens asymptomatisch. Dat is goed voor 70 procent van het aantal besmettingen over het hele land. Shanghai is zo het epicentrum geworden van de besmettingsgolf in China. 

"Dynamische zero-covidstrategie"

Het is de eerste keer dat Shanghai in lockdown gaat. De Chinese overheid hanteert sinds het begin van de pandemie een streng zero-covid-beleid, maar voor de economische hoofdstad gold een alternatieve aanpak. De regering koos voor een "dynamische zerocovid-strategie": wijken en woonblokken werden afzonderlijk afgesloten, gekoppeld aan een omvangrijk testprogramma. 

De autoriteiten vonden het belangrijk om de havens en het financiële district van Shanghai open te houden, om zo de impact op de Chinese en de wereldeconomie zoveel mogelijk binnen de perken te houden. 

Copyright FeatureChina 2022

Dat er nu toch een lockdown is, kwam dus als een verrassing: zaterdag had het stadsbestuur van Shanghai dat nog uitgesloten, terwijl het daar zondag op terugkwam en de lockdown-in-twee-stappen aankondigde.

Zero-covidbeleid onder druk

China kampt met de grootste corona-uitbraak sinds die van 2020 in Wuhan. Twee jaar geleden slaagde het land er in om de epidemie onder controle te houden. Dat deed het door gebieden waar het virus opdook via lockdowns onmiddellijk af te sluiten en massaal te testen. 

Maar dat strikte zero-covidbeleid wordt door de besmettelijkere maar minder ziekmakende omikronvariant op de proef gesteld. De voorbije weken zijn in verschillende delen van het land al tientallen miljoenen mensen in lockdown gegaan. Eerder deze maand was dat onder meer het geval voor de stad Shenzhen, IT-centrum en dus zowat de Chinese tegenhanger van het Amerikaanse Silicon Valley. 

De strenge aanpak begint tot meer weerzin te leiden bij burgers, en bovendien dreigt hij aanzienlijke gevolgen te hebben voor de Chinese economie, die haar groeiverwachtingen naar beneden bijstelde. Vorige week riep Zhang Wenhong, hoofd van het centrum infectieziekten, de overheid nog op om de economie niet uit het oog te verliezen bij het bestrijden van het coronavirus.

Dat nu ook Shanghai in lockdown gaat, zij het stapsgewijs, is dan ook een tegenvaller. De economische hoofdstad werd immers gezien als een proeftuin voor een "dynamische", meer alternatieve aanpak om de impact van de epidemie op de economische en sociale ontwikkeling te minimaliseren. 

De aankondiging van de lockdown in Shanghai had in elk geval al effect op de internationale markten. Zo daalde de olieprijs met enkele procenten, wegens de verwachting dat de vraag zou kunnen dalen. De oliemarkt is hoe dan ook al erg instabiel, vooral na de Russische inval in Oekraïne.

Meest gelezen