Sneller naar het eerste leerjaar en vrijstellingen in middelbaar: zo wil minister Weyts hoogbegaafde leerlingen helpen

Hoogbegaafde of makkelijk lerende kinderen zullen een aangepaste schoolloopbaan kunnen volgen. De minimumleeftijd om te kunnen starten in de lagere school verdwijnt en middelbare scholieren zullen vrijstellingen kunnen krijgen voor een of meerdere vakken. "Zo wordt verveling vermeden en komen er kansen voor intellectuele uitdaging en ontplooiing", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

De minimumleeftijd om te kunnen starten in de lagere school verdwijnt: makkelijk lerende of hoogbegaafde kinderen zullen voor de leeftijd van vijf jaar in het eerste leerjaar kunnen starten. Hoogbegaafde leerlingen in het middelbaar onderwijs zullen vrijstellingen kunnen krijgen voor een of meerdere vakken. "We willen vermijden dat hoogbegaafde leerlingen schoolmoe worden en afhaken", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Ongeveer twee tot drie procent van de Vlamingen is hoogbegaafd. Een vaak gehoord probleem is dat hoogbegaafde jongeren op school te weinig uitdaging krijgen en de juiste begeleiding missen. Zo groeit volgens minister Weyts het risico dat ze gaan onderpresteren. De beslissingen passen in een beleid rond hoogbegaafdheid dat sinds deze regeerperiode wordt uitgebouwd. 

Het gaat misschien niet om een hele grote, maar wel een kwetsbare groep

Ben Weyts, minister van Onderwijs

Om voor de leeftijd van vijf jaar over te gaan naar de lagere school, zullen de kinderen toelating nodig hebben van de klassenraad en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Eerder schrapte minister Weyts al de minimumleeftijd van acht jaar voor een getuigschrift van het lager onderwijs. "Zonder aanpak op maat kan de scholing van hoogbegaafde leerlingen echt mismeesterd worden", zegt Weyts. "Het gaat misschien niet om een hele grote, maar wel een kwetsbare groep", voegt hij eraan toe.

In het secundair onderwijs is het de klassenraad die vanaf volgend schooljaar de bevoegdheid krijgt om scholieren een vrijstelling te geven voor een of meerdere vakken. Het CLB hoeft in het middelbaar onderwijs geen advies meer te geven. "Op die manier kan de klassenraad veel makkelijker en meer op maat van de scholier werken. Zo wordt verveling vermeden en komen er kansen voor intellectuele uitdaging en ontplooiing", klinkt het bij minister Weyts.

Wat is hoogbegaafdheid?

Eenvoudig gezegd is iemand hoogbegaafd als die een uitzonderlijk hoog IQ heeft. De grens wordt meestal vastgelegd op een IQ dat slechts zo'n 2,5% van de bevolking haalt. In het geval van een WISC-test, de meest gebruikte test in Vlaanderen, is dat een IQ van 130 of hoger. Voor andere testen kan dat cijfer anders liggen. 

Toch is hoogbegaafdheid complexer dan dat. Persoonskenmerken zoals een grote leerhonger, creativiteit en gevoeligheid worden weleens toegeschreven aan hoogbegaafde kinderen. Ook perfectionisme wordt vaak gelinkt aan hoogbegaafdheid, maar een recente studie wijst uit dat begaafde kinderen niet vaker zelfkritisch perfectionisme vertonen dan hun gemiddelde leeftijdsgenoten. Hoe dan ook is het belangrijk dat hoogbegaafdheid door een professional vastgesteld wordt.

Meest gelezen