Nicolas Maeterlinck

Energiewaakhond CREG pleit voor tijdelijke opzeggingsvergoeding bij vaste energiecontracten

Energieregulator CREG pleit ervoor om tijdelijk opnieuw een opzeggingsvergoeding in te voeren bij het vroegtijdig stopzetten van vaste contracten. Op die manier hoopt de federale regulator dat leveranciers opnieuw vaste contracten aan interessante prijzen zullen aanbieden.

De hoge energieprijzen hebben ertoe geleid dat er nog amper vaste energiecontracten worden aangeboden op de markt. Marktleider Engie heeft zijn vaste contracten zopas uit het aanbod gehaald. Van de grote spelers is Luminus de enige die formules met vaste tarieven heeft. De rest biedt alleen nog variabele contracten aan.

Dat komt omdat vaste contracten te risicovol geworden zijn voor energieleveranciers. Zij moeten zich indekken tegen hogere prijzen - dat indekken kost geld - terwijl de klant al na één maand gratis kan vertrekken. Bijvoorbeeld omdat hij een goedkoper tarief gevonden heeft bij een andere leverancier. De oorspronkelijke leverancier moet de aangekochte energievolumes voor 1 tot 3 jaar dan opnieuw van de hand doen. Als de marktprijzen op dat moment gedaald zijn, gebeurt dat onvermijdelijk mèt verlies.  Als een speler veel vaste contracten met vroege vertrekkers heeft, kan dat leiden tot grote verliezen. Bij de variabele contracten bestaat dat risico niet: daar worden de hogere prijzen die leveranciers betalen op de groothandelsmarkt gewoon doorgerekend aan de klanten.

Te weinig engagement bij klant

Daarom stelt de CREG nu voor om in deze uitzonderlijke tijden die opzeggingsvergoeding tijdelijk weer in te voeren. Opnieuw in te voeren inderdaad, want zo'n vergoeding is helemaal niet nieuw. Die bestond vroeger ook tot die in 2012 bij wet verboden werd, om klanten makkelijker van leverancier te doen wisselen. 

Maar aan de huidige prijzen en de daaraan gekoppelde risico's lijkt een opzegtermijn van amper één maand te royaal voor de klant. Daarom wil de CREG een speelveld creëren waarbij niet alle risico's bij de leverancier liggen. Door opnieuw een verbrekingsvergoeding in te voeren, zal de klant zich engageren om zijn contract uit te doen of een vergoeding te betalen als die zijn contract stopzet, argumenteert de waakhond.

Interessante prijzen

Met deze maatregelen hoopt de CREG ook dat leveranciers opnieuw meer vaste contracten aan interessante prijzen zullen aanbieden. Dat is dus ook in het belang van de consument die vaak vaste prijzen verkiest boven variabele. Vóór de energiecrisis halverwege vorig jaar losbarstte, hadden 7 op de 10 Vlamingen een vast contract voor elektriciteit en 6,5 op de 10 een vast contract voor gas.

De tijdelijke herintrede van de opzeggingsvergoeding is een idee van de regulator, maar het is de politiek die hierover moet beslissen.

Meest gelezen