Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Werden de Russische magnaat Abramovitsj en Oekraïense onderhandelaars vergiftigd met chemische wapens?

Begin deze maand zouden de Russische zakenmagnaat Roman Abramovitsj en enkele Oekraïense onderhandelaars vergiftigd zijn geweest na een bemiddelingsronde. Dat schrijft The Wall Street Journal. Er zouden aanwijzingen zijn voor een besmetting met chemische wapens nadat ze gesprekken waren gestart over een uitweg uit de oorlog in Oekraïne. Rusland heeft al eerder beschuldigingen gekregen over de inzet van chemische wapens tegen tegenstanders van het regime.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zouden de besmettingen opgedoken zijn na nachtelijke onderhandelingen op 3 en 4 maart. Oekraïense onderhandelaars zouden toen gesproken hebben met de bekende Russische miljardair Roman Abramovitsj. Die had zich gemeld om te bemiddelen in de oorlog tussen zijn land en Oekraïne.

Wie is Roman Abramovitsj?

Roman Abramovitsj is wellicht de meest bekende van de rijke Russische oligarchen die opgang hebben gemaakt in de jaren 90. Net als de anderen zou hij bij de privatisering van staatsbedrijven uit het communistische tijdperk voor een appel en een ei aandelen hebben  gekocht. In zijn geval ging het dan onder meer om de oliegroep Sibneft en nadien ook aluminiumproducent Rusal en staalgroep Evraz. 

Abramovitsj verkocht nadien Sibneft en veel andere Russische belangen en belegde zijn geld in veiligere landen zoals Groot-Brittannië. Hij is een belangrijk grondbezitter in Londen en is sinds 2003 eigenaar van de voetbalclub Chelsea. Omdat hij van Joodse afkomst is, stelde hij zijn toekomst buiten Rusland ook veilig dankzij paspoorten van Israël en sinds kort ook Portugal, een land van de Europese Unie. Omdat hij bedreigd wordt door sancties van de EU en het VK wil Abramovitsj nu Chelsea verkopen.

Concreet zouden  een aantal van die Oekraïense onderhandelaars -net als Abramovitsj overigens- na de ontmoeting problemen hebben gekregen met hun ogen en de huid en met pijngevoelens. Volgens sommige bronnen zouden ze ook enkele uren het zicht verloren hebben. Dat zou kunnen wijzen op een vergiftiging met chemische wapens. Een van de onderhandelaars zou Rustem Umerov zijn, een Oekraïens parlementslid van de Krim-Tataren, een minderheid op het Krimschiereiland dat in 2014 bezet werd door Rusland.

Het is nog altijd niet duidelijk wat precies de oorzaak was van de symptomen van de betrokken onderhandelaars. Volgens onderzoekers van Bellingcat -een collectief voor onderzoeksjournalistiek- wordt gedacht aan de mogelijkheid van chemische of biologische wapens, maar waren de symptomen niet ernstig genoeg om de dood te veroorzaken. Mogelijk zou het gaan om een "waarschuwing" aan de betrokkenen. Die onderhandelden tussen Oekraïne en Rusland via een alternatief circuit naast officiële gesprekken tussen leden van de regeringen in Moskou en Kiev.

Het Britse persbureau Reuters zou dan weer van "een anonieme ambtenaar" in de VS vernomen hebben dat het mogelijk om een milieuvergiftiging gaat. Dat zou er echter kunnen op wijzen dat de VS de zaak niet op de spits wil drijven, want als er echt een chemische aanval zou geweest zijn, moet Amerika op een of andere manier terugslaan, zoals president Biden had aangekondigd.

Dit wekt veel vragen op door de voorgeschiedenis van de Russen, maar we moeten voorzichtig zijn

VRT NWS-journalist Jan Balliauw

"Het is een vreemd verhaal", zegt VRT NWS-journalist Jan Balliauw in "De afspraak". "De vergiftiging wordt ontkend door een adviseur van de Oekraïense president Zelenski en een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. Zij hebben het over een vergiftiging door omgevingsfactoren, geen bewuste vergiftiging. Het wekt veel vragen op door de voorgeschiedenis van de Russen, maar we moeten voorzichtig zijn."

Bekijk het gesprek met VRT NWS-journalist Jan Balliauw in "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen