Radio 2

Gent laat zwerfafval in park liggen als experiment: "Mensen confronteren met het probleem"

Gent start met een opvallend experiment en gaat het afval op bepaalde plekken in het Citadelpark laten liggen. Het experiment komt er nadat vorige week, tijdens de eerste lenteweek, het afval overal in het park verspreid lag. "Het kan niet dat de Groendienst elke dag eerst het afval moet opruimen om dan pas met het echte werk te beginnen", zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit). 

Volgens de stad Gent is het nodig om iets te doen aan het zwerfvuil in parken. Vooral na mooie dagen, blijft er veel afval achter. "En dat kan niet meer", zegt schepen Astrid de Bruycker. "We moeten iets doen want bewustwordingsacties, opruimacties, handhaving... niets helpt en het afval blijft liggen. De maat is vol en dus gaan we experimenteren en de mensen confronteren met wat ze allemaal achterlaten."

Het park ruimt zichzelf niet op, de groendienst is daar uren mee bezig 

schepen Astrid De Bruycker (Vooruit)

De stad heeft beslist, als experiment, om het afval te laten liggen in een deel van het Citadelpark. "We blijven zorgen voor de veiligheid, maar we willen tonen hoe vuil het is als een deel van het park niet wordt opgeruimd." De groendienst is uren aan het werk om het afval op te ruimen en dat is niet echt hun taak. Ze moeten bezig kunnen zijn met het groenbeleid van de stad, niet met andermans achtergebleven vuil op te ruimen". De stad wil nu dus het afval gewoon laten liggen en hoopt dat de mensen dan twee keer gaan nadenken voor ze zwerfvuil achterlaten. 

Gent wil bekijken hoe mensen die hun afval wel correct weggooien, beloond kunnen worden. Hoe de stad dat precies gaat doen, is nog niet gekend. "We gaan eerst kijken wat het geeft als we de mensen confronteren met al het vuil.  Voor de duidelijkheid, we blijven wel zorgen voor de veiligheid in het park"

Schepen Astrid de Bruycker: "Tonen wat het gevolg is als je zomaar je vuil achterlaat en je verantwoordelijkheid niet opneemt"

Videospeler inladen...

Meest gelezen