Wouter Beke. ©  BELGA

Wouter Beke heeft oplossing voor crisis in kinderopvang: “Beperk ouderschapsverlof tot de leeftijd van drie jaar”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ligt al langer onder vuur, de laatste weken na problemen in de kinderopvang. Om het personeelsgebrek in de sector op te lossen, stelt Beke dinsdag in Humo voor om het ouderschapsverlof te beperken tot kinderen drie jaar oud zijn.

jvh

“Wij doen er alles aan om extra plaatsen te creëren en de kwaliteit te verbeteren”, aldus Beke. “Maar op onze krappe arbeidsmarkt is het moeilijk om voldoende mensen te vinden.” Op de kritiek dat Vlaamse kinderbegeleiders moeten zorgen voor acht à negen baby’s of peuters – en daarmee zijn we bij de slechtste landen van Europa – vindt Beke dat we ook moeten kijken naar het probleem van het aantal kinderen in de kinderopvang.

Vijf kindjes per begeleider

“De vakbonden willen dat ik die norm verlaag naar vijf kindjes per begeleider”, aldus Beke. “Maar dan zou het aantal vacatures moeten verdubbelen, terwijl we nu al zo moeilijk personeel vinden. In Vlaanderen gaat één op de twee kinderen naar de crèche. Dat ligt ver boven het Europees gemiddelde, en het verklaart waarom we zoveel kinderverzorgers nodig hebben.”

Beke is dan ook voorstander van een aanpassing van het ouderschapsverlof. “We moeten eens met open geest nadenken over de toekomst van de kinderopvang. En over het ouderschapsverlof. Waarom smeren wij dat uit over twaalf jaar, terwijl iedereen het erover eens is dat de eerste drie levensjaren cruciaal zijn? In landen waar begeleiders in de kinderopvang maar voor vijf kindjes moeten zorgen, is het ouderschapsverlof beperkt tot de eerste jaren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER