Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Boetes volgen voor "Partygate" aan Downing Street 10: Britse premier Johnson heeft er naar eigen zeggen geen

Voor de lockdownfeestjes die gehouden werden in en bij de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson (Downing Street 10) zullen twintig boetes uitgeschreven worden. Dat laat de politie weten na onderzoek dat eind januari werd opgestart. Wie de boetes krijgt en voor welke activiteit, wordt niet bekendgemaakt. Volgens Downing Street zelf is Johnson zelf er momenteel niet bij. 

Volgens Britse media zouden vandaag al de eerste boetes uitgedeeld worden voor feestjes die georganiseerd werden in Downing Street 10, midden de coronapandemie toen strenge maatregelen golden. Topambtenaar Sue Gray voerde een intern onderzoek en publiceerde eind januari het zogenoemde "Partygate"-rapport. Het werd een vernietigend rapport voor de Britse regering waarbij ronduit sprake was van "falend leiderschap".  

Premier Johnson verontschuldigde zich kort daarop in het Britse Lagerhuis, zonder dat hij aanstalten maakte om op te stappen. "Eerst en vooral wil ik sorry zeggen. Ik begrijp de boosheid die de mensen voelen. Wij moeten in de spiegel kijken en leren uit onze fouten. Ik snap het en ik zal het oplossen", klonk het.

De politie voerde onderzoek naar 12 gebeurtenissen op 8 verschillende data in 2020, van een avondje quizzen over een verjaardagstaart tot een borrel. Meer dan 100 mensen zouden er betrokken bij zijn geweest en kregen van de politie een vragenlijst voorgeschoteld, onder hen ook Johnson en zijn vrouw Carrie. De premier zou 3 feestjes bijgewoond hebben.

Wie een boete krijgt, heeft 28 dagen de tijd om ze te betalen of om protest aan te tekenen. De politie maakt geen namen bekend, maar de woordvoerder van de Britse premier laat alvast weten dat Johnson zelf momenteel geen boete heeft gekregen. 

Een aantal parlementsleden had de premier opgeroepen om zijn ontslag in te dienen. Zowel de oppositie als partijgenoten spaarden hun kritiek niet. De oorlog in Oekraïne drong het schandaal echter op de achtergrond (tot vandaag dus). 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen