DISCUSSIE. Is het een goed idee om ouderschapsverlof te beperken tot de leeftijd van 3 jaar?

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ligt de laatste weken extra onder vuur omwille van problemen in de kinderopvang. Om het personeelsgebrek in de sector op te lossen, stelt Beke in Humo voor om het ouderschapsverlof te beperken tot kinderen drie jaar oud zijn.

LEES OOK. Waar gaat het mis in de Vlaamse kinderopvang? De vijf plagen van Kind en Gezin

Er is een groot personeelstekort in de sector van de kinderopvang. Momenteel moet één begeleider voor acht kindjes zorgen, en twee begeleiders voor achttien kinderen. Dat is erg veel, zeker als je vergelijkt met andere landen. “De vakbonden willen dat ik die norm verlaag naar vijf kindjes per begeleider”, aldus Beke. “Maar dan zou het aantal vacatures moeten verdubbelen, terwijl we nu al zo moeilijk personeel vinden.”

Eén van de oplossingen is volgens Beke het beperken van het ouderschapsverlof. Dat mag nu opgenomen worden tot kinderen 12 jaar oud zijn. “We moeten eens met open geest nadenken over de toekomst van de kinderopvang. En over het ouderschapsverlof. Waarom smeren wij dat uit over twaalf jaar, terwijl iedereen het erover eens is dat de eerste drie levensjaren cruciaal zijn? In landen waar begeleiders in de kinderopvang maar voor vijf kindjes moeten zorgen, is het ouderschapsverlof beperkt tot de eerste jaren.”

Wat denk jij? Geloof jij dat dit een goede oplossing is?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER