Copyright KSK Maldegem

Miguel Van Damme begon als doelman bij KSK Maldegem: "Hij vroeg altijd: en hoe is het nog met jou?"

Doelman Miguel Van Damme (28) van Cercle Brugge overleed afgelopen nacht na een moeizame strijd tegen leukemie. De man was een tijd lang doelman bij KSK Maldegem en kwam er nog regelmatig naar een wedstrijd kijken. Voorzitter Kiran Van Landschoot heeft grote bewondering voor de doelman: "Als je hem tegenkwam op de club was zijn eerste vraag altijd: 'En hoe is het nog met jou?'"

Miguel Van Damme begon zijn carrière als doelman bij KSK Maldegem, nadat hij een tijd aanvaller was bij FC Lembeke. Nadien ging zijn carrière verder bij Cercle Brugge. Huidig voorzitter van KSK Maldegem Kiran Van Landschoot heeft alleen mooie herinneringen aan Miguel: "Ondanks zijn eigen problemen was zijn eerste vraag altijd: 'En hoe is het met jou?'. Hij dacht nog eerder aan een ander, dan aan zichzelf."

Vechtlust

"Hij startte bij ons bij de miniemen en is dan doorgegroeid naar het eerste elftal. In 2011 behaalde hij met ons de kampioenstitel in eerste provinciale. Miguel had een enorm doorzettingsvermogen", weet Van Landschoot, "en dat bewees hij door door te groeien tot bij Cercle Brugge. Dat kan alleen als je een grote vechtlust hebt."

Hij dacht altijd eerst aan een ander en dan pas aan zichzelf, dat siert hem enorm

Voorzitter KSK Maldegem Kiran Van Landschoot

Miguel Van Damme kwam ook nog af toe naar wedstrijden kijken. Alhoewel dat de laatste tijd niet meer gebeurde door zijn gezondheidstoestand. "Vorig seizoen gaf hij wel nog een aftrap bij ons", vertelt Van Landschoot. Van Damme had nog geregeld contact met spelers van de Maldegemse ploeg. De spelers konden afgelopen zondag nog een bezoek brengen: "Een aantal van hen zijn bij Miguel thuis geweest voor ze vertrokken met de club." 

Foto van Miguel Van Damme in Maldegem.
Copyright KSK Maldegem

Minuut stilte of applaus

De club plant nog een passend afscheid op de uitvaart van Miguel Van Damme. En zaterdag speelt KSK Maldegem de derby tegen Eeklo: "We gaan een minuut stilte of applaus houden voor de wedstrijd begint, en we gaan met een zwarte rouwband rond de arm spelen. Het wordt een derby in het teken van Miguel. We gaan de wedstrijd voor hem spelen, en vooral mét hem."

We spelen de wedstrijd zaterdag voor hem, en vooral mét hem
Voorzitter KSK Maldegem Kiran Van Landschoot

Bij de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Burkina Faso deze avond zal er ook een minuut stilte gehouden worden als herdenking aan Miguel Van Damme.

Meest gelezen