Jouw brandverzekering wordt dit jaar duurder: "De prijs van bouwmaterialen is fors gestegen"

De verzekeringspremies voor brandverzekeringen worden dit jaar duurder. Dat zegt de sector bij "De inspecteur" op Radio 2. Oorzaak? De stijgende prijzen van bouwmaterialen. 

Storm Eunice veroorzaakte in februari heel wat schade. De Belgische verzekeringsmaatschappijen ontvingen bijna 223.000 aangiftes, voor een totaalbedrag van 551 miljoen euro. Toch is dat bedrag geen record.

“Het is zeker niet uitzonderlijk”, zegt Barbara Van Speybroeck. “De Pinksterstorm in 2014 leidde bijvoorbeeld tot een schade van 630 miljoen euro. Stormschade veroorzaakt elk jaar hoge kosten. Dat verschilt natuurlijk jaar per jaar, maar sowieso zijn verzekeraars erop voorzien.”

Hogere premies door duurdere grondstoffen

Hoe dan ook zullen de premies voor brandverzekeringen duurder worden dit jaar. “Maar dat komt niet door die storm, wel omdat de bouwmaterialen wereldwijd duurder geworden zijn. Je verzekeringspremie hangt samen met de inflatie en de Abex-index, de prijs van de grondstoffen."

Vastgoed is namelijk altijd verzekerd voor het bedrag dat nodig is om het terug op te bouwen. Barbara Van Speybroeck: "Als er herstellingen gebeuren, doe je dat niet met de prijs van grondstoffen of materiaal van 20 jaar geleden. De verzekerde massa volgt de prijs van de grondstoffen. En die zijn nu heel hard gestegen. Dat heeft te maken met de mondiale crisis en het gebrek aan grondstoffen. De brandpremie - die ook stormschade dekt - is daardoor ook duurder geworden."

Meest gelezen