België zet 21 Russische diplomaten het land uit

 ©  BELGA

De federale regering zet 21 Russische diplomaten het land uit. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dinsdag aangekondigd in de Kamer. Ook Nederland heeft beslist om 17 diplomaten het land uit te zetten.

Bron: BELGA

De Russische diplomaten worden ervan verdacht betrokken te zijn bij spionageactiviteiten in ons land. Ze hebben twee weken de tijd om het grondgebied te verlaten. Het gaat om diplomaten bij de Russische ambassade in Brussel en bij het consulaat van Rusland in Antwerpen.

Het is het kernkabinet, met daarin de belangrijkste federale ministers, dat de beslissing heeft genomen. Het gaat niét om een sanctie ten gevolge van de Russische invasie in Oekraïne, verduidelijkte de MR-vicepremier. “Dit is louter en alleen gelieerd aan onze nationale veiligheid. De diplomatieke kanalen blijven open en de Russische ambassade kan haar activiteiten verder zetten.”

LEES OOK. LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alles over de invasie van de Russische troepen

Door de aanwezigheid van verschillende internationale instellingen in Brussel is de stad een hotspot voor spionageactiviteiten. Inlichtingenofficieren gebruiken dikwijls een diplomatieke dekmantel om hun werk uit te voeren.

De Belgische uitwijzing van 21 personen is vrij ingrijpend. In 2018 zette ons land zeven Russen het land uit wegens vermoede spionageactiviteiten. Dat gebeurde naar aanleiding van de vergiftiging van Sergej Skripal. Op dat moment had Rusland hier 103 diplomaten voor de bilaterale contacten met België. Daarnaast is er ook een vertegenwoordiging bij de Europese Unie.

Nederland

Nederland neemt een soortgelijke beslissing. Zij gaan zeventien Russische diplomaten uitzetten. De Russen stonden ingeschreven als diplomaat bij de Russische vertegenwoordigingen in Nederland, maar waren in het geheim actief als inlichtingenofficier. Dat meldt Wopke Hoeksta, minister van Buitenlandse Zaken. Zij hebben twee weken de tijd om het land te verlaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen