Robot Spot moet veiligheid in Pompeii helpen garanderen

De robot Spot zal in Pompeii worden ingezet om de veiligheid op de archeologische site te bewaken en structurele problemen te identificeren. Dat heeft Gabriel Zuchtriegel, de directeur van het archeologische park Pompeii, bekendgemaakt. Spot zal ook diefstallen van archeologische vondsten moeten bestrijden.

“Spot is in staat om de kleinste ruimtes te inspecteren en kan ingeschakeld worden om informatie voor verder onderzoek te verzamelen”, benadrukt Zuchtriegel.

Efficiënter beheer

“De robot, die zich op vier poten beweegt, wordt ingezet om door de ruïnes van het oude Pompeii te dwalen en structurele en veiligheidsproblemen te identificeren”, beklemtoont de directeur.

“Spot, door het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics ontwikkeld, zal echter tevens worden gebruikt om op zoek te gaan naar ondergrondse tunnels die door kunstrovers zijn gegraven om archeologische voorwerpen te kunnen stelen.”

De robot is het jongste wapen in een reeks technologieën die worden gebruikt als onderdeel van een breder project om het archeologische park efficiënter te beheren.

Die inspanningen zijn het gevolg van een waarschuwing van de Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties. Die organisatie waarschuwde negen jaar geleden Pompeii op de lijst met bedreigde erfgoedsites te zullen plaatsen, tenzij de Italiaanse autoriteiten tot efficiëntere maatregelen overgingen om de site beter te beheren en te beschermen.

Spot zal zowel worden ingezet om de bestaande archeologische oppervlakte te bewaken, maar zal ook assistentie verlenen bij werken in secties die worden hersteld of gerestaureerd. “Op die manier moet de robot een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid van de site en de arbeiders die in het gebied actief zijn”, merkt Zuchtriegel op.

Spot moet daarbij het bestaande arsenaal beschermingsmiddelen aanvullen. Eerder al werd geëxperimenteerd met drones die met laserscanners 3D-beelden van het gebied konden maken.

“De technologische vooruitgang in de wereld van robotica, onder meer met kunstmatige intelligentie en autonome systemen, heeft in de industrie en de productie al tot belangrijke oplossingen en innovaties geleid”, stipt Zuchtriegel aan.

“Een toepassing voor archeologische sites kon, vooral te wijten aan de heterogeniteit van de omgevingsomstandigheden en de grootte van de site, tot nu toe nog niet worden aangeboden.”

Tunnels

De robot zal echter ook worden gebruikt voor de identificatie van ondergrondse tunnels die door tombaroli (kunstdieven) zijn gegraven om de ruïnes binnen te dringen en archeologische voorwerpen te stelen en vervolgens aan kunsthandelaars over de hele wereld te verkopen.

Deze dieven hebben jarenlang aanzienlijke schade aan de archeologische site veroorzaakt, maar de jongste tien jaar boekten ze al minder succes nadat de Italiaanse kunstpolitie zijn optreden tegen cultuurcriminaliteit opvoerde. Er worden nog steeds in het gebied rond Pompeii tunnels aangetroffen, maar Spot moet de activiteit van de rovers verder ontmoedigen.

“De tunnels die door de rovers worden gegraven, zijn vaak extreem gevaarlijk”, benadrukt Zuchtriegel. “De inzet van Spot kan hier een grote vooruitgang garanderen. De robot laat toe om deze graafwerken sneller en veiliger te onderzoeken.”

(ns)

Meer