Hart- en vaatziekten na 20 jaar niet meer belangrijkste doodsoorzaak in België, tumoren op eerste plek

Een kwart van de doodsoorzaken in ons land werd in 2019 gevormd door tumoren. Daardoor staan die op de eerste plaats van belangrijkste doodsoorzaken. Tot en met 2018 waren dat al twintig jaar lang hart- en vaatziekten. Opvallend: het aantal overlijdens door tumoren kent al enkele jaren een lichte daling. Dat tumoren de belangrijkste doodsoorzaak zijn, is vooral het resultaat van een sterke daling van het aantal overlijdens door hart-en vaatziekten.

Met 25,5 procent van alle overlijdens in België waren tumoren, zowel goed- als kwaadaardige, de belangrijkste doodsoorzaak in 2019. Dat zijn in totaal 27.739 Belgen. Daarmee nemen tumoren de eerste plaats in van hart- en vaatziekten (25,1 procent), die de voorgaande jaren de belangrijkste doodsoorzaak waren. 

Dat tumoren op nummer een staan heeft vooral te maken met een forse daling (in absolute cijfers) van het aantal overlijdens door hart-en vaatziekten."Die staan al zo'n twintig jaar op de eerste plek", zegt Wendy Schelfaut, woordvoerder van Statbel. 

"Maar we zien een heel sterke daling. Rond 2000 ging het nog over een forse 36.000 mensen die eraan overleden. In 2019 waren dat er 27.000. Daartegenover zien we dat de kankers vrij stabiel blijven, met al jaren tussen de 26.000 à 28.000 overlijdens per jaar."

Bij mannen is het grootste aandeel  kwaadaardige gezwellen ter hoogte van de luchtpijp, de luchtwegvertakkingen of de longen. Prostaatkanker blijft relatief stabiel op de tweede plaats, gevolgd door dikkedarmkanker.

Voor vrouwen blijft borstkanker ook in 2019 de voornaamste doodsoorzaak onder de tumoren, ondanks een daling ten opzichte van 2018. Op de tweede plaats staan kwaadaardige gezwellen ter hoogte van de luchtpijp, de luchtwegvertakkingen of de longen. Ook bij vrouwen staat dikkedarmkanker op de derde plaats.

Opmerkelijk is het verschil tussen mannen en vrouwen. Terwijl bij mannen tumoren de belangrijkste doodsoorzaak vormen (28,6 procent),  zijn dat bij vrouwen wel nog steeds hart- en vaatziekten (26,7 procent). Tumoren staan bij vrouwen op de tweede plaats met 22,6 procent. Diezelfde tendensen zijn per geslacht terug te vinden in de drie gewesten van het land.

Meest gelezen