Marokko wint met duidelijke cijfers van Congo en gaat opnieuw naar WK

Marokko heeft zich voor de tweede opeenvolgende keer geplaatst voor het WK voetbal. Eigenlijk was het al Marokko wat de klok sloeg in de kwalificatiematch tegen Congo. Daarin was een glansrol weggelegd voor Tarik Tissoudali die scoorde en een assist gaf.

Dries Van Thielen

Nochtans begon de wedstrijd allesbehalve goed voor Marokko. Na negen minuten moest El Yamiq van het veld. Het zou niet de enige wissel zijn bij Marokko voor de rust. Ook doelman Yassine Bounou werd eerst nog verzorgd op het veld maar nadat hij de bal probeerde weg te koppen, verloor hij het evenwicht waarna Mohamedi zijn opwachting mocht maken.

Marokko was veruit het gevaarlijkst in de eerste helft, met daarin een glansrol voor Tarik Tissoudali. De ex-Rat kreeg een assist van Hakimi maar de bal gaat voorlangs. Niet veel later was het wel raak. Ounahi met een afstandsschot uit de tweede lijn en Marokko leidt: 1-0. Ondertussen kwam Congo niet verder dan een schot van Marcel Tisserand in het publiek.

Doordat het spel zo vaak stillag, kwamen er niet minder dan twaalf minuten extra tijd bij. Congo blunderde achterin en Tissoudali kwam alleen voor doel en werkte met een panna af. We gaan rusten met 2-0-cijfers.

Dominant Marokko in tweede helft

Na de rust was Marokko opnieuw het gevaarlijkst. Opnieuw Tissoudali maar tot twee keer toe kan doelman Kiassumbua redden. Congo kwam beter in de wedstrijd met veel druk naar voor maar het was Marokko dat kon scoren. Tissoudali op de counter en Ounahi met zijn tweede van de avond.

Aan de overkant volgde een zwak schot van Kakuta. Maar Marokko bleef de wedstrijd domineren. De voorsprong werd niet uigediept – en dat was vooral te danken aan de paal.

Toch kon Marokko nog de 4-0 scoren. Wie anders dan superstar Achraf Hakimi (ex-Dortmund, nu PSG) wist in twee tijden het doel te vinden.

De mooiste goal van de avond werd dan nog gescoord door Congo. De pas ingevallen Malango pakte met zijn eerste baltoets de bal op de slof die prinsheerlijk in de kruising terechtkwam. Wat een eerredder!

En de Congolezen met een Belgische achtergrond? Bongonda mocht invallen met nog tien minuten te spelen en ook Mbokani kwam erin met nog vijf minuten op de klok. Het mocht allemaal niet baten. Marokko gaat naar Qatar.