De oorlog in Oekraïne zorgt voor een immense stroom aan vluchtelingen. © Tom Nicholson

Solidariteit met Oekraïne ligt voor Vlaams Belang in Mechelen moeilijker dan in Antwerpen

Antwerpen, Mechelen -

Een motie waarin de Russische agressie op Oekraïne wordt veroordeeld en de solidariteit wordt geuit met de Oekraïners werd in Antwerpen door iedereen gesteund, ook door het Vlaams Belang. In Mechelen ondertekende het Vlaams Belang een gelijkaardige motie niet. Merkwaardig? “Ik ken niet alle moties in elke gemeente”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Stijn Van de Sande, Sacha Van Wiele

LEES OOK. Grote solidariteit in Antwerpse gemeenteraad voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne

De moties in Antwerpen en Mechelen verschillen inhoudelijk niet veel. In beiden verklaart de gemeenteraad zich solidair met Oekraïners en is er een veroordeling van de schending van de burgerrechten van Russen die zich tegen deze oorlog uitspreken. De inval van Rusland in Oekraïne wordt omschreven als een “onrechtmatige militaire schending van het internationaal recht door de Russische Federatie”.

In de Antwerpse gemeenteraad werd de motie niet in vraag gesteld door het Vlaams Belang. Voormalig Antwerps fractieleider Filip Dewinter (Vlaams Belang) verklaarde recent nog dat hij zich had vergist in de Russische president Poetin. “Ik dacht dat hij een nationalist was, maar hij is geëvolueerd naar een imperialist”, zei Dewinter in De Zondag.

Huidig Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy was maandagavond duidelijk. “Solidariteit met en steun voor het Oekraïense volk vanuit heel Europa, Vlaanderen en Antwerpen, is broodnodig”, zegt Van Rooy. “Net zoals gelukkig zovele Vlamingen biedt ook mijn partij het Vlaams Belang haar medeleven en steun.”

Sam Van Rooy.

Alleen zit bij Vlaams Belang niet iedereen op dezelfde lijn. In Mechelen ondertekenden alleen de raadsleden van Vlaams Belang de motie niet. Volgens Vlaams Belang-fractieleider Frank Creyelman kon hij niet anders.

“Er staan te veel fouten in de toelichtende nota”, beweert hij. “Zo wordt er verwezen naar illegale referenda op de Krim en in de Donbass. Ik was er waarnemer en heb gezien hoe alles correct is verlopen. Ik was de voorbije jaren zelf in de Donbass en heb er meegemaakt hoe de oorlog verliep. Dat er niet geprovoceerd werd vanuit Oekraïne, klopt absoluut niet. Maar dat mag en kan ik niet zeggen zonder de banbliksems van iedereen op mij te krijgen. Ik ben uiteraard tegen oorlog, maar deze motie ondertekenen zou laf en hypocriet zijn.”

Frank Creyelman. © rr

Creyelman liet zich al opmerken door na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, op de Russische staatsmedia te verkondigen dat het Westen en Oekraïne de inval van Rusland hadden uitgelokt.

Nationaal Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is kort in zijn reactie over de twee tegenovergestelde standpunten in Antwerpen en Mechelen.

“Ik kan daar niets over zeggen”, zegt Van Grieken: “Ik ken de moties niet en ook niet de lokale problematiek. Het is voor mij onmogelijk te weten wat er op de agenda staat in alle gemeenten.”

Van Grieken benadrukt dat van bij het begin van de oorlog in Oekraïne zijn partij een duidelijk standpunt heeft. “We verwerpen de agressie van Rusland op Oekraïne. Er is geen enkele manier waarop dit kan worden verschoond”, zegt de voorzitter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen