Activisten betogen voor de ambassade van Singapore in Maleisië
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Man met verstandelijke beperking krijgt doodstraf in Singapore: "Hij wist wat hij deed"

In Singapore is het hoger beroep tegen de executie van een Maleisische man met een verstandelijke beperking verworpen. De man was veroordeeld voor het smokkelen van ongeveer 43 gram heroïne naar Singapore. Door de strenge drugswetten van het land, wordt de man, ondanks zijn verstandelijke beperking, nu dus veroordeeld tot de dood. De uitspraak van de rechtbank veroorzaakt wereldwijd heel wat commotie.

Ondanks de verwoede pogingen van zijn juridisch team, werd Nagaenthran Dharmalingam, een 34-jarige man uit Maleisië, tot de dood veroordeeld voor het smokkelen van drugs naar Singapore. Daarmee werd het eerdere vonnis bekrachtigd. Volgens zijn advocaat moest de man gespaard blijven van dat vonnis omdat hij een verstandelijke beperking heeft. Tijdens een eerdere zitting werd vastgesteld dat de man een IQ had van 69. Die score wordt beschouwd als een licht verstandelijke beperking. 

43 gram

Singapore heeft een erg streng drugsbeleid, één van de strengste ter wereld. Nagaenthran Dharmalingam had 43 gram heroïne op zak, goed voor een straatwaarde van ongeveer 1.200 euro. Die hoeveelheid is niet niks, maar toch opperen velen dat de doodstraf zwaar overroepen is. Zeker wanneer blijkt dat de man een verstandelijke beperking heeft. In Singapore kan iedereen die meer dan 15 gram drugs binnensmokkelt de doodstraf krijgen. 

De man uit Maleisië zit als sinds 2010 in de dodencel. Volgens de rechter wist hij goed genoeg wat hij deed toen hij het drugsbeleid schond. Nu ook het hogere beroep verworpen werd, zijn er volgens zijn advocaat geen verdere juridische opties meer om zijn straf te ontlopen. Naar verluidt wordt de man de komende dagen opgehangen. Enkel de gratie van de president van Singapore Halimah Yacob zou Dharmalingam nog uit zijn penibele situatie kunnen verlossen.

AFP or licensors

Wereldwijde verontwaardiging

De zaak krijgt heel wat aandacht, ook van ver buiten de nationale grenzen. Veel mensen reageren teleurgesteld op de uitspraak van het hof. Maya Foa, directeur van Reprieve, een ngo die tegen de doodstraf pleit, riep de president van Singapore Halimah Yacob om te luisteren naar "de roep om vergiffenis die vanuit Singapore en de hele wereld weerklinkt". 

Tussen 2016 en 2019 werden in Singapore 25 mensen tot de dood veroordeeld. Het merendeel van die veroordelingen kwam voort door inbreuken op de drugswetgeving.  

Meest gelezen