Dolle vreugde bij de Jonge Duivels na de EK-kwalificatie. © RBFA

Opdracht volbracht: beloften van Mathijssen plaatsen zich voor EK na gelijkspel tegen Denemarken

Missie geslaagd. De Jonge Duivels hebben zich geplaatst voor het EK van volgend jaar. De U21 van Jacky Mathijssen hadden in Denemarken genoeg aan een gelijkspel (1-1) om zich te kwalificeren. Vitesse-aanvaller Loïs Openda kroonde zich andermaal tot man van de match.

Yanko Beeckman

In de MCH Arena in Herning toonden de mannen van Jacky Mathijssen zich voor rust behoorlijk afwachtend. Een punt volstond immers voor de kwalificatie. De Denen hadden de bal en de controle, de Jonge Duivels probeerden te prikken op de tegenaanval. Daarmee had de thuisploeg het af en toe lastig. Winther en Ross, twee centrale verdedigers, pakten al vroeg geel na overtredingen op de vinnige Siquet en Openda.

Na 37 minuten kreeg de thuisploeg een vrije trap aan de rand van de zestien na een overtreding van Logan Ndenbe, linkerwingback bij Sporting Kansas City, op Gustav Isaksen. Isaksen zette zich zelf achter de bal. KRC Genk-doelman Maarten Vandevoordt verkeek zich compleet op de nochtans centraal getrapte zwabberbal: 1-0 en de Jonge Duivels in de achtervolging.

Openda deed op slag van rust de netten trillen. Aan de tweede paal duwde hij een schot van Siquet binnen, maar de aanvaller van Vitesse stond buitenspel. Werk aan de winkel in de tweede helft.

Loïs Openda maakte zijn zevende goal in evenveel kwalificatiewedstrijden. ©  BELGA_HANDOUT

Zevenmijlslaarzen Onana

Mathijssen greep in bij de rust. Met Monaco-speler Eliot Matazo dropte hij een extra middenvelder in de ploeg, ten koste van de onfortuinlijke Ndenbe. Die wissel leverde niet onmiddellijk meer doelgevaar op. Maar bij de eerste échte Belgische mogelijkheid was het meteen raak. Acht minuten ver in de tweede helft trok Amadou Onana op de counter zijn zevenmijlslaarzen aan. De middenvelder van Lille en aanvoerder van de beloften stuurde Openda, randje buitenspel, het straatje in. Die twijfelde niet en trapte de 1-1 met een gekruist schot voorbij Hermansen. Zijn zevende goal al in evenveel kwalificatiewedstrijden. Zijn dertiende doelpunt in vijftien interlands voor de U21.

Aanvoerder Onana nam zijn ploeg verder bij de hand en maande zijn ploegmaats aan om het tempo naar beneden te halen. Zoals het een echte leider betaamt. Mathijssen gooide met Anderlecht-middenvelder Marco Kana nog een extra verdedigend ingestelde speler in de ploeg. Op het eind knutselden de Denen nog een slotoffensief in elkaar, maar echt in de problemen kwamen de Jonge Duivels nooit meer.

©  BELGA_HANDOUT

De beloften van Mathijssen plaatsten zich zo voor het EK U21, dat volgend jaar tussen 9 juni en 2 juli in Georgië en Roemenië plaatsvindt. Met een knappe 19 op 21, veertien gemaakte goals en amper twee tegendoelpunten in zeven wedstrijden, oogt de balans voortreffelijk. Begin juni kunnen ze hun rapport in de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Schotland nog wat verder opsmukken.

België: Vandevoordt, Van der Brempt, Pletinckx, De Winter, Siquet, Ndenbe, Vranckx, Onana, Vertessen, Balikwisha, Openda

Vervangingen: 46’ Ndenbe door Matazo, 85’ Deman door Vertessen, 85’ Balikwisha door Kana, 89’ Onana door Keita

Doelpunten: 37’ Isaksen, 53’ Openda

Gele kaarten: 18’ Winther, 24’ Ross, 28’ Rose-Villadsen, 30’ Openda, 36’ Ndenbe, 57’ Siquet

Scheidsrechter: Urs Schnyder (Zwi)