Inwoners Hoeilaart ongerust over mogelijke PFAS-vervuiling in gemeente

In Hoeilaart maken inwoners zich zorgen over een mogelijke PFAS-vervuiling in de gemeente.  Op een nieuwe interactieve kaart van de Vlaamse Overheid, die mogelijke vervuilde plekken in Vlaanderen weergeeft, is ook een deel van Hoeilaart aangeduid. Burgemeester Tim Vandeput (Open Vld) weet niet waarom een deel van zijn gemeente opgenomen werd in de lijst. 

Een nieuwe interactieve kaart geeft de plaatsen in Vlaanderen weer waar er mogelijk PFAS-vervuiling is. PFAS of poly- en perfluoralkylstoffen zijn chemische stoffen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid. Ze kunnen onder meer het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. De nieuwe kaart geeft een actueel beeld van alle sites in Vlaanderen waar er mogelijk PFAS-vervuiling is, het gaat om sites waar er al verkennende bodemonderzoeken zijn uitgevoerd als sites waar dat onderzoek nog moet gebeuren. Ook een deel van Hoeilaart is aangeduid op de kaart. Maar burgemeester Tim Vandeput (Open Vld) is niet op de hoogte van de mogelijke vervuiling. 

Als Hoeilaart een gevaarlijke PFAS-vervuiling blijkt te hebben, dan verwacht ik hierover informatie van de Vlaamse overheid te krijgen

Burgemeester Tim Vandeput (Open Vld)

De plaatsen die mogelijk vervuild zijn in Hoeilaart, zijn onder meer het Jan Van Ruusbroeckpark, de gemeentelijke vijver en het gemeentehuis. "Wij gaan zo snel mogelijk contact opnemen met de Vlaamse Overheid om hier meer over te weten te komen. Maar wij zijn verrast dat een deel van de gemeente Hoeilaart op de kaart van vervuilde gebieden in Vlaanderen staat. Wij zijn hierover niet geconsulteerd of geïnformeerd. Maar als er een gevaarlijke PFAS-vervuiling is en de Vlaamse overheid de gemeente Hoeilaart aanduidt als mogelijk vervuild, dan verwacht ik hierover informatie te krijgen. Op dit moment weet ik niet op welke info die kaart gebaseerd is", aldus Vandeput. 

De burgemeester gaat er dan ook van uit dat er geen sprake is van een gevaarlijke vervuiling. "En na overleg met de oud brandweermannen weet ik intussen ook dat er op de voormallige voorpost van de brandweer in de kasteelhoeve nooit werd geoefend met schuim waar mogelijke chemische stoffen inzitten. Dus volgens mij is hier geen sprake van vervuiling."

Meest gelezen