©  AFP

Naomi Osaka trekt gefronste wenkbrauwen na ‘controversiële’ uitlatingen van collega

De Zwitserse Belinda Bencic (WTA 28) en de Japanse Naomi Osaka (WTA 77) hebben zich als eerste speelsters geplaatst voor de halve finales van het WTA 1.000-toernooi in het Amerikaanse Miami (hard/8.369.455 dollar).

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Bencic, het 22e reekshoofd, versloeg de Australische Daria Saville (WTA 249) met 6-1 en 6-2. Saville had in de eerste ronde Greet Minnen uitgeschakeld. Voor de 25-jarige Bencic, de olympisch kampioene van Tokio, wordt het haar eerste halve finale op een WTA 1.000 sinds Madrid 2019.

Ze speelt daarin tegen Naomi Osaka. De Japanse ex-nummer 1 van de wereld was met 6-2 en 6-1 een maat te groot voor de Amerikaanse Danielle Collins (WTA 11), de runner-up van de voorbije Australian Open.

Osaka liet zich eerder deze week nog kritisch uit over een opmerking van Stefanos Tsitsipas, de nummer vijf bij de mannen. Die had het volgende gezegd over de gelijktrekking van het prijzengeld tussen de vrouwen en de mannen.

“Ik wil niet controversieel zijn op het gebied van gelijke betaling tussen man en vrouw, maar gelijke betaling terwijl vrouwen drie sets spelen en mannen die vijf sets spelen. Ik weet het niet. Er zijn veel wetenschappers en statistici die zeggen dat vrouwen een beter uithoudingsvermogen hebben dan mannen. Misschien kunnen zij ook naar vijf sets spelen op grandslamtoernooien. Dat lijkt me leuk. Aan de andere kant zouden we in het mannentennis veel meer variatie hebben gezien in winnaars als het om een best-of-three ging. Dan zouden de winnaars er heel anders uitzien.”

 ©  AFP

“Deze man is zo grappig”, reageerde Osaka. “Wil hij misschien negen sets gaan spelen? Als hij mijn aantal wil verlengen, dan ga ik dat bij hem ook doen. Ik weet het ook niet. Ik denk dat het de structuur van tennis zou veranderen. Speelsters zouden dingen heel anders gaan doen, tijdens hun opleiding bijvoorbeeld. Het zou ook erg lang duren voor dit geïmplementeerd zou worden, maar het is een man die praat over een vrouwensport… Ik denk dus niet dat dit idee zal uitgevoerd worden.”

“Ik wil niet onbeschoft zijn, maar dit (de gelijke betaling tussen mannen en vrouwen in het tennis, red.) is het gevolg van tientallen jaren hard werken. Het is niet alsof dit uit het niets is gekomen. In de geschiedenis van de WTA hebben vrouwen als Billie Jean King, Venus en Serena Williams continu het voortouw genomen om voor gelijke betaling te strijden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer