Radio 2

De Lijn gaat meer controleren op zwartrijden: "In steden rijdt helft reizigers met bus of tram zonder betalen"

Vanaf 1 april gaat vervoersmaatschappij De Lijn weer controleren op zwartrijden. En er komt een sensibiliseringscampagne om mensen aan te sporen om een ticketje te kopen voor ze op bus of tram stappen. Tijdens corona werd er niet gecontroleerd op de lijnbussen en dat bleek nefast: in de steden rijdt nu de helft van de reizigers zonder geldig vervoersbewijs, blijkt uit cijfers van De Lijn.

De Lijn beseft zeer goed dat er dringend weer werk moet gemaakt worden van controles op bus of tram. Vanaf 1 april zal dat weer gebeuren. Want tijdens corona hebben al te veel reizigers geprofiteerd van de coronamaatregelen op bus of tram om niet meer te betalen. "De chauffeur zit afgesloten, achter plastic wanden. Reizigers mogen al een hele tijd niet meer vooraan opstappen op bussen en trams. Ze moeten achteraan opstappen, maar dat betekent dat er ook geen sociale controle meer is. Dus mensen denken blijkbaar al te makkelijk dat ze kunnen opstappen zonder betalen", legt Marco Demerling van De Lijn uit. "De cijfers van zwartrijden de afgelopen 2 jaar zijn hallucinant. In stedelijke gebieden betaalt de helft van de reizigers niet, in landelijke gebieden is dat tussen de 10 en 15 procent. Voor corona was dat maar 3 procent."

Tijdens corona moeten reizigers achteraan opstappen, alle sociale controle valt weg. En zo denken ze blijkbaar al te makkelijk dat ze niet meer moeten betalen.
Marco Demerling, De Lijn

Dringend tijd dus voor De Lijn om weer te gaan controleren op de voertuigen. Want dat is de afgelopen 2 jaar niet meer gebeurd. Lijncontroleurs gaan vanaf 1 april weer op bus of tram stappen om iedereen te controleren. Dat gebeurde vanmorgen al in Brugge.

Videospeler inladen...

Eerste controle in Brugge

"Vanmorgen zijn we hier in Brugge weer opgestapt en we hebben toch al veel reizigers aan de haak kunnen slaan die niet in orde zijn",  zegt controleur Peter Herreman. "Ik heb al 10 procent zwartrijders betrapt. Wat meest voorkomt, is dat ze pas een sms'je sturen om te betalen, eens ze ons zien! En dat mag natuurlijk niet: je moet als reiziger je bericht om te betalen versturen voor je opstapt." Als Peter een zwartrijder betrapt, vraagt hij zijn identiteitskaart. Als de zwartrijder die niet wil geven, roept hij er de politie bij. "De boete die een zwartrijder kan krijgen, hangt af van de leeftijd van de reiziger. Bijvoorbeeld een volwassene die voor de eerste keer wordt betrapt, zal 107 euro moeten betalen. Als je weet dat een ticketje maximum 2,5 euro kost, is dat toch veel geld!"

Naast de controles die vanaf 1 april overal hervat worden, lanceert De Lijn ook een sensibiliseringscampagne om reizigers aan te manen om hun vervoersbewijs te kopen voor ze op het openbaar vervoer stappen. 

Meest gelezen