Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsAntwerpse haven

Doel binnenkort opnieuw bewoonbaar? ‘Historisch akkoord’ rond havenuitbreiding geeft spookdorp een kans

Spookdorp Doel met op de achtergrond de kerncentrale.Beeld BDF

De procedure bij de Raad van State tegen de uitbreiding van de Antwerpse haven wordt stopgezet. Door deze beslissing blijft Doel bestaan en zou een deel zelfs opnieuw bewoonbaar worden. Vanmiddag geeft de Vlaamse regering een persconferentie met dertien partners. Burgemeester van Beveren-Waas Marc Van de Vijver (CD&V) spreekt van een historisch akkoord.

en

De vorige regering bereikte in 2018 een akkoord over de uitbreiding van de containercapaciteit in Antwerpen, via de inbreiding van bestaande dokken en aangevuld met de ontwikkeling van één zijde van een nieuw getijdendok. Op die wijze blijft polderdorp Doel gespaard.

Leefbaarheid

Actiegroep Doel 2020 ging akkoord met die ontwikkeling. Verschillende andere organisaties trokken echter naar de Raad van State, omdat er weinig harde garanties volgden voor de leefbaarheid van de streek. De vzw ‘Erfgoedgemeenschap Doel en Polder’ en ‘Polder van het Land van Waas’ dienden elk een vernietigingsverzoek in en de vzw ‘Landbouwgemeenschap Wase Polder’ en de Kerkfabriek van Doel deden dit gezamenlijk.

De auditeur van de Raad van State adviseerde vorig jaar om de plannen voor de havenuitbreiding te vernietigen. Minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) riep de haven en de actiegroepen afgelopen zomer opnieuw rond de tafel.

Bewoning

Dat heeft nu tot een compromis geleid. Het dorp Doel blijft bestaan, een deel zou zelfs bewoonbaar worden. Er komen maatregelen om de leefbaarheid van de landbouw in de regio te verhogen en om het landschap en erfgoed in Doel te waarderen. De havenexploitatie wordt gebufferd ten opzichte van de omliggende polders. Ook voor woonkernen in de polders komen er garanties. In ruil kan het nieuwe getijdendok zeven dagen op zeven en 24 uur per dag operationeel zijn.

De molen (link) wordt gerenoveerd en de brasserie (wit gebouw) wordt afgebroken om een nieuwbouw in de plaats te zetten.Beeld ANP XTRA

Burgemeester van hoofdgemeente Beveren-Waas Marc Van de Vijver (CD&V) is opgetogen over het akkoord. “Ik zit al 23 jaar in het schepencollege en heb het nooit anders geweten dat er over Doel gediscussieerd werd. Belangrijk voor ons is dat dit geen akkoord is met alleen de actiegroepen, maar ook met vertegenwoordigers van de landbouwers en natuurverenigingen.” 

Van de Vijver, die zelf lange tijd voorstander was van de uitbreiding van de haven ten koste van Doel, rolt meteen enkele initiatieven uit om Doel net in ere te herstellen. “We gaan de iconische Brasserie De Molen aanpakken. De molen wordt gerenoveerd en het restaurant wordt in een nieuwbouw ondergebracht. Ook het Britse monument voor oorlogsslachtoffers dat destijds werd weggenomen met oog op het verdwijnen van Doel, komt terug naar het centrum van het dorp. We maken meteen ook werk van de heraanleg van het kerkhof.” Hoe de nieuwe bewoning concreet geregeld zal worden, laat hij aan de minister Mathias Diependaele (N-VA). “Daar straks op de persconferentie zeker een en ander over gezegd worden.”