Burgemeesters vragen erkenning van Halle-Vilvoorde als centrumregio

De burgemeesters van Halle-Vilvoorde vragen aan de Vlaamse overheid om de regio te erkennen als centrumregio. Op de Burgemeestersconferentie vandaag, 30 maart, keurden ze een nieuwe nota goed die de noden, uitdagingen én kansen van de regio uitvoerig beschrijft. Het antwoord op die gemeenschappelijke uitdagingen is volgens de burgemeesters meer samenwerking en meer middelen.

"Momenteel zijn 13 Vlaamse steden erkend als centrumstad, gemiddeld 2 per provincie.  Zij krijgen extra middelen,  grotendeels vanwege hun functie voor de omliggende regio en de specifieke grootstedelijke uitdagingen", stelt Koen Van Elsen (CD&V), voorzitter van het Toekomstforum Halle-Vilvoorde en burgemeester van Asse. 

"In Halle-Vilvoorde is er evenwel geen enkele erkende centrumstad. Tegelijk evolueert de regio pijlsnel. We vormen een soort buffer voor de rest van Vlaanderen en vangen veel grootstedelijke druk op door onze centrale ligging vlak naast Brussel. Dat maakt dat elk van onze 35 lokale besturen in meer of mindere mate kampt met dezelfde grootstedelijke problematieken", aldus Van Elsen. 

Verstedelijking

"Indicatoren zoals bevolking, wonen, onderwijs en landgebruik wijzen duidelijk op een stevige verstedelijkingsdruk in de hele regio Halle-Vilvoorde. De gemiddelde cijfers zitten zelfs bij de top van de Vlaamse gemeenten. De impact is minstens vergelijkbaar met de situatie in de huidige centrumsteden en meer uitgesproken dan in de kustregio, die vandaag reeds als specifieke regio erkend en betoelaagd wordt. Alleen al de forse demografische groei in Halle-Vilvoorde veroorzaakt grote gevolgen op vlak van voorzieningen zoals kinderopvang, onderwijscapaciteit, sportvoorzieningen, inburgering- en integratiebeleid, mobiliteitsinfrastructuur, veiligheid en  arbeidsmarktondersteuning", zegt Van Elsen.

Eén identiteit

"Die verstedelijkingsdruk zorgt steeds meer voor een duidelijke, gedeelde identiteit", aldus Van Elsen  "We zijn en voelen ons één centrumregio. Er zijn zeker mogelijkheden om extra geld naar de regio Halle-Vilvoorde te krijgen. Denk maar aan het Vlaamse Randfonds of de ondersteuning in het kader van het Plan Samenleven van Vlaams minister Bart Somers. Voor dat laatste komen nu al minstens 8 gemeenten uit onze regio in aanmerking. Maar dat zijn – in verhouding – druppels op een hete plaat. We hebben hulp nodig , in de vorm van structurele middelen om onze regio verder te doen groeien en bloeien", besluit Van Elsen.

Meest gelezen