Ministers Zuhal Demir (N-VA) en Tinne Van der Straeten (Groen) kussen elkaar innig op gevel in Antwerpen

Op een gevel in Antwerpen is een muurschildering verschenen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) die elkaar innig kussen. Het werk is in opdracht van een energiebedrijf gemaakt. 

De muurschildering is verschenen op een gevel op de hoek van de Leopoldstraat en de Leopoldplaats in Antwerpen. Het was journalist Tom De Smet die het als een van de eersten opmerkte tijdens een ochtendwandeling. Hij plaatste het opmerkelijke beeld vanmiddag al op zijn Twitterprofiel:

Zuhal Demir (N-VA) botste recent als Vlaams minister van Energie al verschillende malen met haar federale tegenhanger Tinne Van der Straeten (Groen), onder meer in het dossier rond de bouw van nieuwe gascentrales in ons land. 

Demir reageerde ondertussen al op Twitter. "Communistische broederkussen zijn zelden goed nieuws voor de bevolking", schrijft ze. "Ik hoop dat onze samenwerking op basis van feiten en gezond verstand verloopt en niet op [basis van] ideologische liefde. Verder wel een mooie "love is love" campagne."

Ondertussen postte Van der Straeten: "Ik deel de urgentie met @boltenergie" voor een ambitieus klimaatbeleid. Intense samenwerking is cruciaal". Met een kwinkslag voegt de federale minister er meteen ook een boodschap voor Demir aan toe: "Laten we het vooral professioneel houden". 

Het werk is gemaakt in opdracht van energiebedrijf Bolt in samenwerking met artiesten Koen De Weerdt en Mike Suarez. Het verwijst naar de foto van de wereldberoemde broederkus tussen de Sovjet-leider Leonid Brezjnev en de voormalige DDR-staatsraadvoorzitter Erich Honecker in 1979 en het ervan afgeleide graffitiwerk van Dmitri Vrubel op de Berlijnse muur met als onderschrift: ‘Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben’. Voor de gelegenheid nu aangepast naar: "Mijn God, help ons, samen deze klimaatcrisis overwinnen" 

Brezjnev werd geëerd door Honecker met de titel "Held van de DDR" tijdens de 30-jarige viering van Oost-Duitsland in '79. De kus werd iconisch.
De muurschildering op de Berlijnse muur

Het beeld kreeg trouwens al meerdere malen navolging. Zo verscheen er in 2017 nog een afgeleide in Rome naar aanleiding van een ontmoeting tussen Trump en paus Franciscus. Het bijschrift luidde toen: "Het goede vergeeft het kwade"'. Trump werd ondertussen trouwens ook al kussend gespot met de Britse premier Boris Johnson en met de Russische president Vladimir Poetin. 

Trump en de paus in een innige omhelzing (Rome, 2017)

In 2016 verscheen er ook een parodie waarbij de Amerikaanse rapper Kanye West zichzelf kust... 

Het energiebedrijf Bolt wil de politiek wakker schudden met deze "verzoenende" boodschap want bijna de helft van de Belgen (47%) heeft volgens hun onderzoek geen vertrouwen meer in de huidige energiemarkt. Nog volgens hun enquête maakt 70% van de Belgen zich zorgen over de energiebevoorrading, maar ook 67% over het al dan niet behalen van de klimaatdoelstellingen. Volgens Bolt is het dan ook hoog tijd voor actie en samenwerking tussen alle regeringen van dit land.  

Meest gelezen