BELGA/MAETERLINCK

Ros Beiaardommegang Dendermonde ecologischer: "Ook het materiaal van eetkramen moet herbruikbaar zijn"

Voor de uitgestelde Ros Beiaardommegang van 2020 was Dendermonde al voorbereid op het verdelen van 1 miljoen herbruikbare bekers. Maar nu Vlaanderen wat strenger is, moet de stad er ook voor zorgen dat alle eetkramen werken met herbruikbaar materiaal. "Dat is logistiek een hele opgave, maar met de hulp die we krijgen moet het wel lukken", zegt Patrick Segers van de organisatie.

De 100.000 bezoekers die Dendermonde verwacht voor de Ros Beiaardommegang zullen niet alleen drinken uit herbruikbare bekers.  De organisatie voorzag al 1 miljoen exemplaren die overal in de stad ingeleverd zullen kunnen worden, ook bij de lokale horeca. Maar ook de andere regels zijn strenger geworden sinds 2020. Toen zou de stoet normaal al uitrijden, maar daar stak corona een stokje voor. 

De regels zijn in Vlaanderen op twee jaar tijd strenger geworden
Patrick Seghers van het Ros Beiaardcomité

Ook als bezoekers iets te eten halen, zal dat ook in herbruikbaar materiaal zijn.  Vlaanderen wil dat er bij evenementen van lokale besturen zo goed als geen afval is van consumpties, zoals bekers en maaltijdboxen. "Twee jaar geleden was Vlaanderen nog wat tolerant", zegt Patrick Segers van Dendermonde: "we waren klaar om 1 miljoen herbruikbare bekers te verdelen. Maar nu is het menens, en moeten ook alle eetkramen met herbruikbaar materiaal werken. Dat is logistiek zwaar, maar het zal wel lukken." 

Dieter Van Biesen van het Dendermondse Goodless toont de exclusieve herbruikbare Ros Beiaardbekers
Editiedendermonde.be
Voor het gemak van de bezoeker, werken we overal met hetzelfde systeem, ook binnen in de horecazaken
Patrick Segers van het Ros Beiaardcomité

De bedoeling is dat al het horecamateriaal op het openbaar domein herbruikbaar is. "Maar we gaan het uitbreiden naar alle horeca, ook binnen", zegt Segers. "Zo is het voor iedereen gelijk en duidelijk. Bezoekers krijgen het herbruikbaar materiaal mee als ze de  waarborg betalen van 1 euro per beker. Als ze die waarborg terug willen, kunnen ze terecht op  bijna 20 verschillende plekken langs het parcours. En onze ecoteams zijn op de baan en zorgen ervoor dat het afval meteen verdwijnt. Zo vermijden we situaties van vroeger, waarbij een massa afval bleef liggen en de borstelmachines 's morgens met luid geraas de straten en pleinen kwamen schoonvegen", zegt Segers nog.

Meest gelezen