PRE

3M belooft 150 miljoen euro extra om PFAS-vervuiling te saneren, minister Demir: "Slechts goed voor eerste fase"

Chemiebedrijf 3M zegt 150 miljoen euro extra te willen investeren om de PFAS-vervuiling op en rond de bedrijfssite in Zwijndrecht te saneren, zo klinkt het in een persbericht. De som komt bovenop de 125 miljoen euro die het in september vorig jaar had aangekondigd. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) benadrukt dat die som hoogstens volstaat voor de eerste fase van de sanering.

150 miljoen euro wil het Amerikaanse chemiebedrijf 3M investeren in "initiële saneringsmaatregelen" om de historische verspreiding van PFAS in Zwijndrecht te remediëren. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt na het bezoek van CEO Mike Roman aan ons land.

Het gaat om een som die volgens 3M bovenop de 125 miljoen euro komt die het in september vorig jaar al had aangekondigd om PFAS-lozingen te beperken, boeren te beginnen vergoeden en een actieplan voor sanering op te stellen.

3M werd deze week door de PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement aangeduid als de grote schuldige van de PFAS-PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. In het Vlaams Parlement is vandaag over dat eindrapport gedebatteerd.

Samenwerken met Vlaamse overheid

3M heeft het in zijn aankondiging over geld voor "proactief remediërende maatregelen", die worden genomen op basis van het eerste deel van een nieuw beschrijvend bodemonderzoek dat onlangs werd afgerond door een erkende externe bodemsaneringsdeskundige. "De hele sanering zal steeds onder toezicht van de bevoegde overheden worden afgewerkt", klinkt het nog.

Vandaag is een nieuwe, belangrijke stap voorwaarts in het nakomen van een aantal van onze beloften ten aanzien van de omwonenden van onze site in Zwijndrecht

3M-CEO Mike Roman

"Vandaag is een nieuwe, belangrijke stap voorwaarts in het nakomen van een aantal van onze beloften ten aanzien van de omwonenden van onze site in Zwijndrecht maar ook ten aanzien van alle Vlamingen", zegt CEO Mike Roman. "We willen constructief samenwerken met de Vlaamse overheid om tegemoet te komen aan de bezorgheden van alle belanghebbenden."

Het geld is dus bedoeld voor sanering van met PFAS verontreinigd gebied, zo bevestigt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het Vlaams Parlement. "Dat moet dienen voor de meest dringende zaken: ten eerste om de tuinen van de omwonenden af te graven te saneren en ten tweede voor de aanpak en sanering van de Palingbeek."

Bekijk hier de reactie van minister Demir in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Demir benadrukt voor de volledigheid dat "dit maar een eerste fase is". "Er wordt nog een heel saneringsplan opgesteld. Er is een veelvoud van dit bedrag nodig om deze gigantische vervuiling op te ruimen. Zij beseffen dat. We zullen daar in de komende weken en maanden verder over onderhandelen. Dus ik ga hier zeker geen euforie uiten. Maar voor eerste fase is dit een bedrag waarmee we aan de slag kunnen gaan."

Volgens Demir zou dat nog dit jaar kunnen gebeuren, zegt ze in een interview met VRT NWS. "Ik denk dat we genoeg gediscussieerd hebben. De vervuiling dateert al van jaren geleden. Het wordt tijd om dat nu aan te pakken. Dat was de boodschap die ik ook aan 3M gegeven heb: 'U moet een signaal geven aan de inwoners van Zwijndrecht.'"

Lozingen beperken

3M zegt verder al heel wat maatregelen te hebben genomen om ook zijn huidige PFAS-lozingen verder te beperken. Zo wijst het naar een nieuw afvalwaterzuiveringssysteem, naar aanpassingen in de processen en naar milieutechnologieën die luchtemissies verminderen.

Voor lokale boeren legde 3M binnen de eerder aangekondigde 125 miljoen euro een som van 10 miljoen euro opzij. Intussen hebben ook 37 landbouwbedrijven een dossier ingediend voor een tegemoetkomingsregeling. "Dit proces is aan de gang en in de komende weken zullen tientallen landbouwbedrijven een betaling ontvangen", klinkt het nog bij 3M.

Meest gelezen