De vestiging van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht.
Volledig scherm
De vestiging van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht. © BELGA

3M geeft voor het eerst vervuiling in Zwijndrecht toe en maakt “historisch hoog bedrag” vrij voor opkuis

Chemiereus 3M is van plan om 150 miljoen euro te investeren in het opruimen van de vervuiling met de chemische stof PFAS. Dat geld gaat onder meer naar tuintjes in enkele residentiële wijken in Zwijndrecht. Daarmee geeft het bedrijf voor het eerst zijn verantwoordelijkheid toe. Minister Demir reageert voorlopig sceptisch.  

9 reacties

  • Jurgen Herbert

    2 jaar geleden
    En hoe zit het met de andere bedrijven die PFAS (PFOS) lozen in de Schelde? Moeten zij eindelijk ook niet gecontroleerd en beboet worden?
  • Patrick Op het Hoekske

    2 jaar geleden
    150 miljoen ? Historisch bedrag ? Dit is de bevolking uitlachen ! En uiteraard, de politiek die lacht mee, want er is geen geen enkele verantwoordelijke. De omerta zegeviert in de politieke kringen, een koopje werd afgesloten om de bevolking wederom zoet te houden ! De zoveelste beerput waarvan het deksel angstvalling gesloten moet blijven ! Dégoutante bende !
  • moons fons

    2 jaar geleden
    En der is géén enkele politieker mee verantwoordelijk : géén enkele ! Kassa, kassa !
  • ivo vandevonder

    2 jaar geleden
    Met vele dank aan Demir ...proficiat ..
  • Guido Allegaert

    2 jaar geleden
    Dat bedrag zal wel te weinig zijn. Eens fout toegeven en voorstel met een te lage schadeloosstelling is goed begin om via rechtbank het volle pont te eisen .
  1. Engie plant investering van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentrales met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    Engie plant investe­ring van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentra­les met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    De energiegroep Engie is van plan tot vier miljard euro te investeren in ons land tegen 2030. Dat heeft de nieuwe CEO van Engie België, Vincent Verbeke, vandaag bekendgemaakt. Zo pakt de Belgische marktleider uit met een nieuwe strategie, genaamd Energize2030, voor de komende jaren. Engie wil meer elektriciteit opwekken via hernieuwbare energie, investeren in flexibele capaciteit en een voorloper zijn in de verandering naar groene waterstofenergie. Maar er is momenteel niet veel enthousiasme over een eventuele levensduurverlenging van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar in plaats van tien jaar.
  2. Netwerk tegen Armoede wil maximumfactuur in onderwijs: “Studiekeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders”

    Netwerk tegen Armoede wil maximumfac­tuur in onderwijs: “Studiekeu­ze mag niet afhangen van de portemon­nee van je ouders”

    Schoolkosten moeten beperkt blijven om het onderwijs betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Daarom pleit Netwerk tegen Armoede voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Het onderwijs kan een uitweg bieden uit armoede, maar momenteel wordt die rol niet vervuld. “Voor één op de acht kinderen in Vlaanderen die opgroeien in armoede, biedt ons onderwijs niet de kans tot maximale zelfontplooiing”, luidt het. De politieke partij Vooruit denkt daar hetzelfde over.