Minister Wouter Beke verdedigde zich in Vlaams Parlement: ‘Nooit gezegd ouderschapsverlof te beperken in tijd’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

‘Enkel het belang van de eerste drie levensjaren benadrukken’, dat was volgens minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zijn enige bedoeling met zijn uitspraken rond het beperken van ouderschapsverlof in de tijd. Beke gaf vandaag uitleg in het Vlaams Parlement: ‘Nooit gehad over beperking in de tijd’.

red

Zelfs binnen zijn eigen CD&V-fractie begrepen ze niet wat Beke had bezield met zijn interview in Humo: ‘We moeten met open geest nadenken over de toekomst van de kinderopvang. En over het ouderschapsverlof. Waarom smeren wij dat uit over twaalf jaar, terwijl iedereen het erover eens is dat de eerste drie levensjaren cruciaal zijn?’

Beke ontkent nu dat hij daarmee bedoelde dat het ‘ouderschapsverlof beperkt moet worden in de tijd’. ‘Ik had het enkel over het belang van die eerste duizend dagen’, aldus de minister. Het onbegrip weerklonk vandaag nog steeds in de plenaire vergadering.

‘Wat u lijkt te zeggen is, ik leg de verantwoordelijkheid bij ouders. Ik vraag u letterlijk al twee jaar een diepgaand actieplan’, stelde Celia Groothedde van Groen. Minder kinderen per begeleider is een absolute must, aldus Groothedde. ‘Gisteren had u het licht gezien’, zei Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) snerend. Hij wees er op dat het voorstel van Beke dat fractiegenote van Beke in de Kamer hadden neergelegd: een voorstel waarbij ouderschapsverlof juist zou kunnen worden opgenomen tot het kind achttien jaar is. ‘In praktijk komen er dan meer vrouwen terug aan de haard’, hekelt Hannelore Goeman (Vooruit). Driekwart van het ouderschapsverlof wordt nog steeds door vrouwen opgenomen, stelt Goeman. Dat kan volgens haar geen oplossing zijn.

‘Juist zoveel openstaande vacatures door investeringen’

Beke: ‘Ik heb het gevoel dat men toch niet echt heeft gelezen wat ik zei in Humo. We moeten nadenken met open geest over ouderschapsverlof. De eerste drie levensjaren zijn van cruciaal belang’, leest Beke uit zijn eigen interview.

‘Ik heb geen enkel voorstel gedaan om ouderschapsverlof te beperken in de tijd’, gaat Beke verder. Als je de ratio kind per begeleider wil vergelijken met het buitenland – in België is de ratio van aantal kinderen per begeleider hoger dan in de ons omringende landen – moet je alle componenten bekijken, stelt Beke. Hij herhaalt dat er 750 vacatures niet zijn ingevuld. Die zijn er volgens Beke juist door eerdere investeringen, maar waar nog geen personeel voor werd gevonden. ‘Ik wil nadenken over de ratio kinderen per begeleider. Alleen zeg ik erbij: dit zal de problemen vandaag in de kinderopvang niet oplossen. Niet door er 1050 vacatures van te maken. Via zij-instromers kan je dat wel oplossen’, aldus Beke.

Ouderschapsverlof is bovendien geen Vlaamse bevoegdheid, herhaalt Beke. Beke benadrukt de inspanningen ‘die zijn partij CD&V al deed voor de kinderopvang’: 120 miljoen tijdens deze legislatuur, waardoor er 7.000 plaatsen zouden moeten bijkomen, en 264 extra pedagogische begeleiders voor de kinderbegeleiders. ‘Wat is het beste voor het kind?, dat gaat over die duizend eerste dagen’, aldus Beke.

Een antwoord dat zowel bij de oppositie als binnen de meerderheid weinig enthousiast wordt onthaald. ‘Denken over de ratio’, is niet genoeg, stelt Groothedde. Ook benadrukt Beke de loonsverhoging van zo’n 4,5 procent in de sector. Een akkoord dat door de sector en vakbonden mee ondertekend werd, herinnert Beke. Niet genoeg volgens Groothedde en Goeman. ‘4,5 procent op zo’n 1.600 euro per maand, is niet veel’, aldus Goeman. Zelfs bij Open VLD kan de uitspraak van minister Beke op weinig steun rekenen: Ouderschapsverlof in de eerste drie jaar gaat het probleem niet oplossen’, stelt Freya Saeys. ‘Kinderopvang heeft een pedagogische functie. De vrouw zal inderdaad de klos zijn’, aldus Saeys.