foto Project Gent Sint-Pieters

Opnieuw protest tegen de mogelijke kap van een klein Gents bos: "Het is waardevolle natuur!"

Er zouden al 100-en klachten zijn tegen de plannen om een deel van het Overmeersbos, bij het Gentse Sint-Pietersstation, te kappen. Het bosje is 3 hectare groot en grenst aan natuurgebied Overmeers. Er zijn plannen voor appartementsblokken en parkeergarages. "Er zijn veel redenen om dit project niet te laten doorgaan", zegt de Werkgroep Sint-Pieters-Buiten: "Dit is waardevolle natuur!" 

"Buurtbewoners, Natuurpunt Gent en het Gents Milieufront hebben al  honderden bezwaren ingediend tegen de plannen in het Overmeersbos", zegt Wim Van de Voorde van de Werkgroep Sint-Pieters-Buiten. "Het is onverantwoord om daar te gaan graven en bouwen, om verschillende redenen", zegt hij. Natuurgebied Overmeers ligt tussen het Gentse Sint-Pietersstation en de R4, en is bijna 7 hectare groot. Het aansluitende bosje is bijna 3 hectare.

Het Overmeersbos is misschien klein, maar daarom niet minder waardevol

Wim Van de Voorde, Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

Volgens natuurkenners zijn de fauna en flora in het natuurgebied Overmeers en het aangrenzende bos uniek. "Er zijn eekhoorns, spechten, uilen, oude en zeldzame bomen", zegt Wim Van de Voorde. "De stad Gent heeft het erkend biologisch waardevol gebied, en het staat aangeduid op de digitale boswijzer van Vlaanderen. Er is in de stationsbuurt al genoeg natuur verdwenen, te vergelijken met 8 voetbalvelden. Als de stad hiervoor een vergunning geeft, gaat ze in tegen haar eigen principe: minder verharden, meer ontharden en dus meer groen. Als er minder gebouwen staan kan het water beter doorsijpelen in de bodem." 

PGSP Dirk Van Dorpe

In overstromingsgebied

Het Overmeersbos zou ook in overstromingsgebied van de Leie liggen. "We hebben die gebieden nodig om het regenwater op te vangen", zegt Van de Voorde. "Als daar gebouwd wordt, lopen ook de naburige huizen risico. Gent is één van de meest kwetsbare gebieden is als er in Vlaanderen een waterbom valt, zoals vorig jaar in Wallonië. " 

Buurtbewoners zijn ook ongerust over kankerverwekkende stoffen in de bodem

Wim Van de Voorde, Werkgroep Sint-Pieters-Buiten

De locatie waar er appartementsgebouwen zouden komen was vroeger een bedrijfsite. "Er waren toen minder strenge voorwaarden, en er is een historische vervuiling", zegt Van de Voorde nog. "Uit een bodemonderzoek van 5 jaar geleden blijkt dat er niet alleen chroom en nikkel in de grond zitten, maar ook kankerverwekkende PAKS." (polycyclische aromatische koolwaterstoffen - ze ontstaan bij de verbranding van fossiele brandstoffen of biomassa)

"We hebben veel vragen. Het beste zou zijn dat die grond gesaneerd wordt, en dat het gebied daarna beschermd wordt en aansluiting krijgt bij het natuurgebied Overmeers", voegt Van de Voorde er nog aan toe. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 7 april. Daarna kan een beslissing komen over de vergunning. 

Meest gelezen