studenten druk in de weer met het vouwen van snelle papieren vliegers

250 studenten zakken af naar kwalificatie voor WK papieren vliegtuigjes in Gent

Wie laat een zelfgemaakt papieren vliegtuigje zo ver en zo lang mogelijk door de lucht zweven? Dat is vandaag de hamvraag in de concertzaal van het Gentse kunstencentrum Vooruit. Zo’n 250 deelnemers doen daar mee aan een officiële kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap papieren vliegtuigjes. 

“Vandaag is de laatste kwalificatieronde”, vertelt Cas De Schinkel, student brand manager in Gent voor organisator Red Bull. “In Antwerpen en Leuven waren er al kwalificaties, nu is Gent dus aan de beurt. We richten ons tot de studentensteden. Want enkel wie studeert, kan meedoen aan de wedstrijd. Er zijn 2 disciplines: bij de eerste moet je je vliegtuigje zo ver mogelijk gooien, bij de tweede is het de bedoeling dat je vliegtuigje zo lang mogelijk blijft zweven.”

Bekijk hier het beeldverslag van de kwalificatiewedstrijd:

Videospeler inladen...

De organisatie voorziet papier, maar de vliegtuigjes moeten de studenten zelf vouwen. Valsspelen is dan ook zo goed als onmogelijk. “De druk ligt hoog. Wij gaan hier voor de overwinning, hé”, grapt een student die samen met 2 vrienden aan een statafeltje staat te vouwen. “Ik ben mijn kompaan zijn vliegtuig klakkeloos aan het nabootsen. Hij heeft het ‘model’ van de vorige wereldkampioen opgezocht. Laten we hopen dat het iets opbrengt.”

vliegtuigwerper Vesel

“Ik heb veel geoefend, ja. Zowel thuis als op school”, zegt Vesel. Hij beet vandaag de spits af en wierp zijn vliegtuigje al meteen tot in het verste punt van de concertzaal. “Mijn model? Ik noem het een ‘Bliksem’.” “Ik heb tijdens mijn ontbijt een half uurtje naar YouTube-filmpjes gekeken, niet de beste voorbereiding dus”, lacht Arthur. “Mijn tweede poging was best oké. Mijn vliegtuigje bleef 3,5 seconden zweven. Daar ben ik tevreden mee.”

vliegtuigwerper Arthur

De 3 beste ‘piloten’ van elke kwalificatieronde strijden later dit jaar tegen elkaar in de nationale finale. De winnaars van het BK mogen ons land dan vertegenwoordigen op de wereldfinale in Oostenrijk.

“Hoe krachtig je werpt, maakt niet uit. De kwaliteit van het vliegtuigje is wat echt telt”, besluit De Schinkel. “Om een lange afstand te overbruggen, kies je best voor een model met een spitse neus. Bij de tweede discipline - the longest airtime - is het belangrijk om een stevig vliegtuig te maken met brede vleugels.”

Meest gelezen